Renée
Renée | LinkedIn Life 16 aug 2018

Zomerliefhebbers! Er komen nog VIER warme zomers aan

Knijp maar in je handen als je dol bent op het prachtige weer. Als we de wetenschap mogen geloven komen er nog vier van dezelfde warme zomers aan die je dit jaar hebt meegemaakt.

Wees niet bang dat je nooit meer een zomer als deze meemaakt. KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout deed samen met een Franse collega een statische analyse. Die resultaten beloven wat voor de warme zomers van komende jaren.

Daaruit blijkt dat de kans groot is dat het tot in ieder geval 2022 warm blijft. Met warm bedoelen we kans op hittegolven, droogte en orkanen.

Warme zomers tot 2022

Onderzoeker Sybren en zijn collega wisten vorig jaar al dat het deze zomer warm zou worden. Hun bevindingen kloppen in ieder geval, want dit weer hebben we in geen jaren meegemaakt.

Het lijkt erop dat je niet eens meer moeite hoeft te doen om een vakantie te boeken. Tenminste, voor de hoge temperaturen kun je waarschijnlijk dus tot 2022 in Nederland blijven.

Hoe weten ze dit?

Omdat we nog niet de temperaturen voor de komende jaren kunnen meten hebben de onderzoekers een andere manier gevonden om tot deze resultaten te komen.

Uit hun model blijkt dat er 70 procent kans is dat we warme zomers tegemoet gaan. ‘Het lijkt erop dat er tijdens de hiaat extra warmte is opgenomen door de oceanen. En nu zou die extra warmte alsnog de atmosfeer in kunnen gaan’, aldus Sybren.

Het klimaat is niet voor 100 procent voorspelbaar, maar de kans is dus zeker aanwezig dat het de volgende jaren weer enorm warm is.

Dit is kennelijk hét zomerdrankje van 2018 en wij zijn in de war

VolkskrantNature Communications

Reageer op artikel:
Zomerliefhebbers! Er komen nog VIER warme zomers aan
Sluiten