Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 18 sep 2016

Was je vroeger ook een beugelbekkie? Dan herken je deze 9 situaties als geen ander

Als je in de jaren negentig bent geboren is de kans groot dat je een beugel hebt gehad. Want zelfs één scheve tand was een beugel waard. En eerlijk? We vonden het niet eens erg. Want een beugel was stiekem best wel hip. Herken jij deze soms ietwat ongemakkelijke situaties ook nog?

1. Het moment dat je een beugel kreeg was magisch

De rest van je klasgenoten hadden namelijk al een beugel en op het moment dat je ook een blokjesbeugel kreeg hoorde je er hélemaal bij. Zo vreselijk we het nu zouden vinden, zo magisch was het moment destijds. Het voelde als een stukje volwassenheid op je dertiende.

2. Na een dag afschuwelijke pijn

Vol trots zaten de blokjes op je tanden en vertelde je iedereen dat je een blije eigenaresse was van een blokjesbeugel. Maar de volgende ochtend werd je wakker met vreselijke pijn aan je tanden en kaken. Een lekker stevig broodje eten kon je de aankomende week wel vergeten. Alleen maar zachte dingen waren mogelijk. Pijnstillers waren die dagen je grootste steun en toeverlaat.

3. Gekleurde elastiekjes waren HOT

Het liefst twee verschillende kleuren. Het was iedere keer weer een feest om een kleurtje uit te kiezen. Je was er een week van tevoren vaak al mee bezig en liet je inspireren door andere meisjes op school. Want ja, ze zaten er wel een maand lang op.

4. Orthodontische wax

Want dit voorkwam dat je hele mond kapot zou gaan door de scherpe hoekjes en puntjes van je blokjesbeugel. Uiteraard had je altijd je doosje met wax bij je, wat ook reuze stoer was. Alleen jammer als ze de stukjes wax loslieten en ze vervolgens ergens tussen je eten verstopt zaten..

5. Excuses om er tussen uit te piepen op school

´Sorry, ik ben er het eerste uur niet wat ik moet naar de orthodontist!´. In werkelijkheid hoefde je er pas veel later te zijn, maar ach dan kon je een half uurtje langer slapen. Zalig.

6. Altijd eten tussen je beugel

Maiskolven en spinazie stonden met stipt op nummer één van de lijst met ´onmogelijke etenswaren voor beugelbekkies´.

7. De éérste zoen

Misschien had je nog nooit gezoend voordat je je beugel kreeg, maar toch hield die beugel je behoorlijk bezig tijdens je eerste potje tongworstelen. Want stel je voor dat het jou zou overkomen dat je keihard met je beugel tegen zijn tanden aan zou klappen of hem zelfs tot bloedens aan toe zou kussen. Je haalde alle mogelijke gênante scenario´s in je hoofd.

8. Memorabele pasfoto´s

Met een big smile inclusief beugel. Uiteraard op elk jaar voorzien van andere elastiekjes. Want dat was ook reuze belangrijk voor je fotomoment. Om nog maar niet te beginnen over je kapsel, glitter lipgloss en tattoo-ketting.

9. De Prodent smile nadat ´ie eruit was

En god, je tanden voelden gladder dan ooit. Wekenlang ging je met je tong langs je nieuwe, rechte perfecte rij tanden. En dat gevoel was heerlijk. Iedere dag weer.

Weet je nog?
10 x waarom een nieuw schooljaar op de middelbare school ge-wel-dig was

Reageer op artikel:
Was je vroeger ook een beugelbekkie? Dan herken je deze 9 situaties als geen ander
Sluiten