Wat een weekend drinken met je lichaam doet

Een weekend waarin je overwegend op stap bent gegaan, uit eten bent geweest en al met al veel te veel hebt gedronken. We kennen ze allemaal. Maar wat voor invloed heeft zo'n party-weekend precies op ons lichaam?

Vooral in de zomer is het een herkenbaar scenario. Op vrijdagmiddag begint de borrel, en de borrel gaat over in een avond keihard stappen. Hoewel je brak bent is het zonde om op een zonnige zaterdag in je bed te blijven liggen, je kunt beter een terrasje pakken. En omdat het zo gezellig is kun je er ook best een etentje achteraan plakken. En vooruit, nog ergens even één drankje doen. En dan is het zondag. Waarschijnlijk organiseert er wel iemand ergens een barbecue, waar je zeker naartoe moet. En een wijntje sla je niet af. 

Dat je dit niet elk weekend moet doen zul je op maandagmorgen wel merken aan je lichaam. Maar het levert gelukkig geen blijvende schade op aan je lichaam. Wat het wel doet is het volgende:

1. Je hebt slaaptekort

Alcohol verkort de periodes van diepe slaap en REM-slaap. Deze fases in het slapen zijn belangrijk voor het uitrusten en herstellen van je lichaam. Wanneer je door de alcohol niet in deze diepe slaap terechtkomt zul je geestelijk en lichamelijk vermoeider wakker worden. Op maandag zul je dan ook merken dat je je minder goed kunt focussen en dat je minder alert bent.

2. Je lever krijgt een opdonder

Hoewel je lever van een weekend drinken geen fysieke schade oploopt, heeft hij wel even tijd nodig om bij te komen. Wanneer je het na een feestweekend een beetje rustig aan doet is de lever meestal na een paar weken weer herstelt.

3. Je immuunsysteem lijdt

Alcohol zorgt voor een verminderde weerstand. Het is dan ook niet gek dat je op maandag ziek bent na een weekend drinken. En met ziek zijn bedoelen we bijvoorbeeld een griep onder de leden hebben, niet dat je een kater hebt.

4. Je krijgt meer calorieën binnen

Wanneer je veel drinkt krijg je sowieso veel calorieën binnen van de alcohol. Maar meestal houden dit soort drink-weekenden ook in dat je veel onderweg bent naar feestjes, borrels, etentjes en andere leuke dingen. En onder invloed van alcohol heb je meestal veel meer zin in lekker vet eten dan in een verantwoorde salade. En ook dat kun je optellen bij je gewichtstoename van het weekend.

5. Monday Blues

Zo goed als dat je je in het weekend voelde, zo beroerd en depressief voel je je DAN. Helaas is er niks aan te doen en zal je depressieve bui nog een aantal uur of zelfs een aantal dagen blijven hangen. Want ‘what comes up, must come down‘. Fijn weekend!

Reageer op artikel:
Wat een weekend drinken met je lichaam doet
Sluiten