Wat?! Fastfood is blijkbaar gezonder dan uit eten gaan

Misschien ben jij wel het type dat minstens elke week een keer uit eten gaat. Als je uit eten gaat met je vriendinnen of lover heb je veel minder het gevoel dat je ongezond bezig bent. Je kan immers zelf kiezen wat je gaat eten en álles gezonder dan een vette hap. Of is dat toch niet helemaal waar?

Fastfood écht gezonder dan uit eten gaan

Ruopeng An, een professor in Kinesiologie (de wetenschap die zich bezig houdt met de motoriek van het menselijk lichaam) aan de Universiteit van Illinois deed onderzoek naar de eetgewoontes van meer dan 18.000 Amerikaanse jong volwassenen.

In twee dagen aten één derde van de deelnemers minstens een van die dagen fastfood. Een kwart van de deelnemers at minstens één keer in een restaurant. De deelnemers die fastfood aten consumeerden 190 calorieën, 11 gram vet, 10 mg cholesterol en 300 mg meer sodium dan de deelnemers die thuis zelf een maaltijd bereiden. De deelnemers die in restaurants aten consumeerden 187 calorieën, 10 gram vet, 60 mg cholesterol en 400 mg meer sodium dan de deelnemers die thuis zelf een maaltijd maakten.

We kunnen daarom concluderen dat thuis eten een heel stuk gezonder is dan uit eten gaan. Dit is dan ook niet helemaal een verrassing, je weet namelijk precies wat je allemaal eet. Een verrassende uitkomst van het onderzoek is echter wel dat het eten in een restaurant 50 mg méér cholesterol bevat dan fastfood. Daarnaast is het sodiumgehalte en vetgehalte ook hoger in restaurants dan bij fastfoodketens.

De reden waarom uit eten gaan ongezonder is dan je denkt

Lorie Rosenthal, een diëtiste aan de Montefiore Medical Center in New York City ontdekte dat restaurants nooit low-fat varianten serveren van bepaalde voedigsmiddelden. Terwijl je deze varianten wel vol op in supermarkten vindt. Vandaar dat mensen die thuis eten veel bewuster kiezen voor een minder vette variant. In een restaurant heb je bijvoorbeeld niet de keuze over hoe vet de room is die je eten zit.

Volgens de onderzoekers kan het zo zijn dat je meer gezondsheidsrisico’s loopt als je te veel eet in restaurants dan dat je een gewone portie fastfood eet. Dit heeft er ook mee te maken dat je meer tijd in een restaurant door brengt. Je zit er immers vaak ook voor de gezelligheid en lang natafelen is geen uitzondering. Terwijl als je naar de Mac Donalds gaat, je na je burger weer naar huis gaat en verder niets neemt.

Toch liever uit eten dan fastfood?

Ben jij toch het type dat liever uit eten gaat dan naar de Mac Donalds? Zorg er dan voor dat je van te voren online het menu even doorleest. Het gebeurt namelijk wel eens dat je door je honger een keuze maakt ie achteraf toch niet zo gezond bleek te zijn. Als je vooraf al bedenkt wat voor gezonds je wil gaan eten, is de kans groter dat je bij die keuze blijft.

Ben jij een foodie in hart en nieren?

Dit zijn de redenen waarom raw food zo ontzettend gezond voor je is. Klik op de foto om het te lezen:

Reageer op artikel:
Wat?! Fastfood is blijkbaar gezonder dan uit eten gaan
Sluiten