Emma Plasmans
Emma Plasmans | LinkedIn Beauty 15 jul 2020

Voor eens en voor altijd: dit kun je doen tegen puistjes

Je hebt jezelf vast wel eens afgevraagd wat je nou in hemelsnaam kunt doen tegen die irritante puistjes. Het is natuurlijk heel normaal om puistjes te hebben maar je neemt toch liever afscheid van ze. En hoe fijn is het als je daar zelf wat tegen kunt doen?

Alhoewel je huidtype een hele grote rol speelt of jij puistjes hebt of niet, valt er ook zeker wat aan te doen. Vergeet niet: een puistje is iets heel menselijks en zeker niet iets om je voor te schamen. Maar wanneer je er toch graag wat tegen wil doen, willen we jou daar graag bij helpen.

Wat te doen tegen puistjes

Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid dat veroorzaakt wordt door een ontstoken talgklier. Maar wat is een talgklier precies? Dit zijn klieren die een vettige stof, namelijk talg, aanmaken.

Zie het als een natuurlijke beschermer van de huid die ervoor zorgt dat je huid zacht en flexibel blijft. Maar wanneer je huid te véél talg aanmaakt, ontstaan er ophopingen waardoor je onderhuidse bobbels krijgt. En je raadt het al, dat zijn die irritante puistjes. Er rest nu nog één vraag: wat te doen tegen puistjes?

1. Reinig je gezicht

Grote kans dat je wel weet dat je niet met make-up moet slapen. Hopelijk haal jij netjes iedere avond je make-up van je gezicht, maar dat is nog niet genoeg. Een gezonde huid vraagt om een grondige reiniging, in de avond én in de ochtend.In de nacht komen er namelijk allerlei bacteriën op je gezicht die je poriën kunnen verstoppen. Niet gek dus dat het ontzettend belangrijk is om je gezicht in de ochtend schoon te maken, óók als je geen make-up op hebt.

Goede skincare is key. Een fijne reinigingsmelk, reinigingslotion en een hydraterende crème kunnen niet ontbreken. Kijk ook aandachtig naar de ingrediënten: hyaloronzuur is bijvoorbeeld heel goed voor je huid.

2. Hydrateren kun je leren

Dat twee liter water per dag drinken het advies is, is je vast wel bekend. Maar wist je wel dat deze hoeveelheid wordt aangeraden om afvalstoffen af te voeren? Talg is een van die afvalstoffen.

Als je genoeg water drinkt, worden die afvalstoffen óók afgevoerd. En daardoor blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën zijn, hoe minder kans op puistjes.

3. Slaap genoeg

Naast het feit dat slapen natuurlijk heel goed is voor je goede gemoedstoestand en goed is voor het functioneren van het lichaam (lees hier bijvoorbeeld wat er met je lichaam gebeurt als je 30 minuten eerder slaapt), is slapen ook een wondermiddel voor een gezonde huid. Je huid herstelt zich vooral in de nacht. Ga vanavond dus lekker vroeg je mand in.

4. Steam it baby

Stomen kan ook nog weleens zijn goede vruchten afwerpen. Als je bijvoorbeeld een warme sauna, turks stoombad, of je eigen stoombadje ondergaat, zul je automatisch gaan zweten van de hitte. En door de hitte en het zweten, worden je poriën schoongespoeld. Hallo, babyzacht huidje.

5. Last but not least: niet uitknijpen. Wij herhalen, niet uitknijpen

We know, het is superverleidelijk om je puist uit te knijpen. Helemaal wanneer die lekker rijp is. Maar niet doen! Zodra je je puistjes uitknijpt, zal een deel van het opgehoopte talg inclusief bacteriën onder de huid verspreidt worden. Hierdoor kun je infecties veroorzaken wat resulteert in meer puistjes. En dat willen we nou juist voorkomen.

Lees ook: Maskers tegen puistjes: 7 recepten waarmee je thuis aan de slag kunt

Reageer op artikel:
Voor eens en voor altijd: dit kun je doen tegen puistjes
Sluiten