Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 4 okt 2017

Wow! Binnenkort kun je precies weten wat je hond zegt dankzij een vertaalapparaatje

We vragen het ons regelmatig af: wat wil je huisdier je nu eigenlijk vertellen? Veel verder dan verschillende soorten 'blaf' of 'miauw' kom je niet. Maar de wetenschap blijkt nu eindelijk zo ver te zijn, dat deze geluiden vertaald kunnen worden. En dat is echt awesome.

Twee keer blaf betekent: honger?

De techniek is er al en wetenschappers zijn al tijden bezig met het vertalen van dierengeluiden. Nu is die techniek zo ver, dat steeds duidelijker wordt wat onze trouwe viervoeter ons nu eigenlijk wil vertellen.

Op Amazon zijn al een tijdje ‘huisdier vertalers’ te koop. Die vertalingsapparaten gaan verder dan de verschillende apps en online tools die nu beschikbaar zijn en maakt communicatie met medemens en huisdieren mogelijk. De apparaten spelen een geluid van een huisdier achteruit af en geven daarna uitleg over wat de geluiden betekenen.

Maar, het wordt nog veel preciezer

De apparaten die nu ontwikkeld worden zullen hondeneigenaren kunnen vertellen wat de hond exact wil. Eigenaren kunnen zichzelf opnemen, zodat die zin gelinkt kan worden aan een bepaalde houding van de hond. Het apparaat analyseert de beweringen en koppelt bepaalde zinnen en geluiden aan elkaar.

Als een hond op een bepaalde manier blaft, kan dit betekenen dat hij honger heeft of uit wil worden gelaten. Het is namelijk precies de reactie die gelinkt wordt aan een gesprek dat jullie voerden over bijvoorbeeld eten of uitlaten. Het apparaat legt de link.

Het is geweldig hoe de stem van de mens en van het huisdier om elkaar afgestemd kunnen worden, zodat betekenissen van geluiden snel duidelijk zijn. Eindelijk zul je weten wat die WOEFWOEFWOOOEF nu eigenlijk betekent. Wij zijn benieuwd wanneer ze verkocht zullen worden. To ben continued..

Nog meer leuks:
Zo lief: Je kunt nu een kopje thee drinken met je hondje bij dit café

Reageer op artikel:
Wow! Binnenkort kun je precies weten wat je hond zegt dankzij een vertaalapparaatje
Sluiten