Wat zijn vitamines en hoe goed zijn ze eigenlijk voor je?

Een gezonde lifestyle willen we allemaal. De juiste dingen eten, veel bewegen en genoeg slaap, allemaal belangrijke punten om gezond te leven.

Veel mensen nemen dagelijks aanvullende vitamines. Of het nou in tablet, supplement of capsule vorm zit, je voelt je gelijk een stuk gezonder zodra je zo’n look a like candy neemt. Maar wat zijn vitamines nou eigenlijk en hoe goed zijn ze echt voor je?

Waar komen vitamines vandaan?
Gek maar waar: er is eigenlijk geen chemische definitie van vitamines. Toen vitamines vroeger rond dezelfde tijd werden ontdekt, werden ze allemaal over één kam geschoren. De Poolse biochemicus Casimir Funk kwam met het woord vitamine nog voordat iedereen überhaupt het bestaan wist ervan. En toch noemen wij de kleine dingetjes nog steeds zo.

Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn eigenlijk een soort chemische bindingen die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Als we het altijd hebben over vitamine, mineralen en andere supplementen die we nodig hebben, hebben we het eigenlijk mis. Er zijn namelijk maar dertien vitamines die er echt toe doen. Hoewel je lichaam bijvoorbeeld wel zelf vitamine D kan aanmaken door direct zonlicht, krijgen we vitamine A binnen door zuivelproducten en vitamine C door citrus vruchten.

Heb je vitamines echt nodig?
Of je echt vitamines nodig hebt is nog steeds een discussie. Als je een vitamine tekort hebt, ja dan moet je inderdaad vitamines innemen. Maar heb je geen tekort en neem je wel alsnog veel vitamine, dan zijn de resultaten verschillend. Uit recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat veel inname van vitamine A en E het risico op kanker kunnen verhogen. Andere resultaten zijn ook dat je zelfs een overdosis kan hebben aan vitamines, je kan er nierfalen van krijgen en andere heftige problemen.

Vitamines blijken nogal een grijs gebied te zijn. Maar zolang jij variërend en gezond eet en beweegt, heb je niet echt extra vitamine supplementen nodig. Maar voor alsnog: een extra vitamientje zo nu en dan kan echt geen kwaad.

Reageer op artikel:
Wat zijn vitamines en hoe goed zijn ze eigenlijk voor je?
Sluiten