Dit is waarom we ‘grumpy’ worden als we honger hebben

We kennen allemaal de bekende Snicker reclame. 'Je bent jezelf niet als je trek hebt'. Hoe je dit ook wendt of keert, we hebben allemaal wel eens zo'n 'grumpy' moment ervaren. Onze buik knort verschillende melodieën en de mensen om je heen kunnen maar beter vér uit jouw beurt blijven. 'Because you're turning into a right diva when you're hungry'. Maar waarom worden wij eigenlijk de grumpy cat als we honger hebben?

De oorzaak is het overweldigende gevoel van irritatie die inslaat als we té lang zonder eten functioneren. Wat blijkt is dat hier wat wetenschap achter zit. Door niet te eten worden bepaalde gevoelens in ons lichaam versterkt, en zo ontstaat het gevoel hangry (een combinatie van ‘angry’ en ‘hungry’).

De reden

We hebben als mens energie nodig om te kunnen functioneren. Dit krijgen we door te eten. Wanneer we al een tijdje niets hebben gegeten, daalt het suiker in je bloedsomloop. Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat we moeite hebben met onszelf te concentreren bijvoorbeeld. Maar het zorgt er ook voor dat we meer moeite hebben om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Als je honger hebt kost het een grote hoeveelheid energie om je nog een beetje sociaal vaardig te gedragen. En daar word jij een vals katje van. Tijdelijk dan. Tot je weer gaat eten.

Hangry? Eet wat

De Snicker reclame is natuurlijk hartstikke leuk. Maar producten met voornamelijk suiker, is niet het beste wat je kunt eten als je honger hebt. Waarom? Omdat je van suikers zoals in chocolade een suikerpiek krijgt. Het ene moment heb je weer veel energie en in een mum van tijd is je suikerspiegel weer extreem gedaald en wil je alleen nog maar meer suikers. Ga voor een gezonde maaltijd en of snack. Een appel, een salade of zelfs een bakje kwart met wat vruchten doet wonderen.

Reageer op artikel:
Dit is waarom we ‘grumpy’ worden als we honger hebben
Sluiten