Wauw! Dit meisje heeft psoriasis maar laat zich er niet van weerhouden haar lichaam te laten zien

Giorgia Lanuzza is 24 jaar en werd op kreeg op haar 13e te horen dat ze psoriasis heeft. Een chronische huidziekte waarbij je rode plekken krijgt, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Het is bij haar zelfs zo erg dat haar lichaam voor 97% onder deze plekken zit.

‘Ik voelde mezelf een jarenlang een freak’, zoals Giorgia zelf zegt. Overal waar ze kwam keken mensen haar na, bleven ze staren, en maakten ze vervelende opmerkingen. Niet alleen haar klasgenoten, maar ook mensen op straat die ze niet kende. Waar de huidziekte bij de meeste mensen onder de kleding zit, zit het bij Giorgia over haar hele lichaam, maar 3% is ‘gewone’ huid.

En daarom heeft ze zich jaren geschaamd voor haar huid. En dat is ook niet zo gek. Kun je het voorstellen dat mensen voor je stoppen op straat om naar je rode vlekken te kijken? En ze vervolgens vies naar je kijken omdat ze denken dat je besmettelijk bent? Giorgia was zo bewust van haar huid dat het haar leven overnam, en niet op een positieve manier.

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Inmiddels heeft ze zich erbij neer kunnen leggen en heeft ze vrede met haar huidziekte: ‘After all these years I finally have confidence in my own skin I want to show other women that their ‘abnormalities’ could be their strengths.’ Ze heeft er genoeg van om alsmaar kleding te dragen die haar huid bedekt. Daarom trekt ze nu gewoon een bikini aan, omdat zij het wil. En ze zich niet meer wil verstoppen.

Psoriasis kan getriggerd worden door een traumatische gebeurtenis. Giorgia verloor haar vader op veel te jonge leeftijd. Hij betekende alles voor haar. Ze kon het verlies niet aan, en zonder hem leven wilde ze niet. Het verlies verwerken was al zwaar, toen de vlekken erbij kwamen werd het nog veel zwaarder. Ook zij wilde net zoals alle andere meisjes gewoon een rokje dragen en make-up opdoen. Maar dat durfde ze niet.

Maar nu is alles anders. Ze laat haar psoriasis zien aan de hele wereld en hoopt in de voetsporen te treden van Winnie Harlow, een model die bekend is geworden om haar huidziekte vitiligo en wereldwijd bekendheid geeft aan deze huidaandoening. Giorgia wil niets liever dan andere meisjes inspireren en motiveren om ook hun lichaam te tonen. ‘I am finally realising that I don’t have to see my psoriasis as a curse. I know my dad would be so proud of me for my attitude.’

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Reageer op artikel:
Wauw! Dit meisje heeft psoriasis maar laat zich er niet van weerhouden haar lichaam te laten zien
Sluiten