Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 19 mei 2018

Wauw! Dit onontdekte gebied in Thailand is magisch en hoort echt op je bucketlist

Tuurlijk, de stranden van Thailand zijn adembenemend mooi. De feesten zijn waanzinnig. En de rooftopbars in Bangkok zijn fantastisch. Maar als je het échte Thailand wilt zien, ga dan naar de provincie Loei in het noord-oosten. Dit is namelijk een onontdekte, magische bestemming. Deze plek gaat je betoveren en verdient zeker een plekje op je bucketlist.

Op een uurtje vliegen vanaf Bangkok bevindt zich de provincie Loei. Waar je bij Thailand misschien denkt aan drukke steden en veel toeristen, is Loei totaal ongerept. Beautify’s Yasmine werd uitgenodigd door Tourism Authority Thailand om een reis naar het onontdekte Loei te maken en zag hier het échte Thailand. En dat is ronduit betoverend.

De magische Mekong rivier

Als je de rivier de Mekong wilt zien, reis dan naar Chiang Khan, in het uiterste noorden van de provincie Loei. Je wordt er wakker met uitzicht op de rivier, ziet de dauw boven het water hangen en aan de overkant zie je Laos. En ’s avonds kun je hier een spectaculaire zonsondergang meemaken.

Aanrader: neem een bootje aan het einde van de dag en vaar richting de ondergaande zon. Iets wat romantischer is, kun je je niet voorstellen.

De lokale bevolking vaart zelf ook regelmatig de rivier op. De inwoners offeren dan zelfgemaakte bootjes van bananenbladeren, gedecoreerd met bijenwas aan de Mekong. Ze geloven dat je hiermee al je ongeluk, nare herinneringen en dingen waar je spijt van hebt achter je laat. Wij maakten dit ritueel mee en we moeten zeggen: als je ergens mee zit is het een heel bijzonder moment om alles los te laten en opnieuw te beginnen.

De mensen in Loei zijn de aardigste mensen die je ooit gaat ontmoeten

En dat menen we. De Thaise mensen blijven altijd beleefd, lief en doen alles voor je. Als Nederlander kun je daar de eerste dag een tikkie ongemakkelijk van worden. Want je bent gewoon niet gewend dat iedereen zo aardig is en niet alleen aan zichzelf denkt. Maar al snel wordt duidelijk dat de Thaise mensen gewoon écht heel gastvrij zijn.

En als je denkt dat ze daardoor niet veel kunnen hebben, dan heb je het mis. De mensen die wij hebben ontmoet hadden namelijk ook heel veel zelfspot. Ze maakten er zelf grapjes over dat ze de ‘r’ als ‘l’ uitspraken bijvoorbeeld (ze kunnen de ‘r’ overigens wel zeggen, maar ze zijn gewoon lui en in het Thais betekenen de letters hetzelfde).

Vooral in Loei, waar nauwelijks buitenlandse toeristen komen, zijn de mensen erg blij met je kosmt. En dat maakt de ervaring nog bijzonderder.

De boeddhistische tempels helemaal voor jezelf

Net als de rest van Thailand is de bevolking van Loei boeddhistisch. Wat betekent dat je de prachtigste tempels en de meest indrukwekkende boeddhabeelden ziet in deze omgeving. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gigantische boeddha bestaande uit marmer?

En het mooie is, als je een foto maakt, hoef je niet uren te wachten tot de andere toeristen uit beeld zijn. Zorgt toch wel voor de ultieme ervaring.

Je kunt overal fietsen

De mensen in Loei zijn gék op fietsen. In de stad doe je dit op een housewife bike zoals ze een normale fiets noemen. En als je de omgeving wilt verkennen ga je op een mountainbike met helm.

De heuvels op kan zwaar zijn, maar het uitzicht is het meer dan waard. Wel even opletten, je fietst hier aan de linkerkant van de weg.

Bidden met monniken

Waar je in Bangkok de levendigheid van de stad proeft en niet bij kan houden hoeveel er om je heen gebeurt, is Loei totaal ongerept. Hier staan mensen iedere ochtend om een uur of vijf op, als het nog schemerig is en stil buiten, zodat ze om zes uur rijst kunnen offeren aan monniken. De monniken lopen namelijk dagelijks, blootsvoets, in hun oranje kledij, door de stad om sticky rice in te zamelen. Alles wat je dan hoort is het gebed dat de monniken prevelen als je ze rijst hebt gegeven. En jij kunt dit ritueel meemaken als je hier bent.

Voor Thaise mensen is dit een vorm van een ‘goed doel’. Ze geven de monniken gratis rijst, zodat de monniken anderen kunnen leren wat het is om goed te doen en deugdzaam te zijn.

Good to know, je mag als vrouw de monnik niet aanraken. Dan is ‘ie namelijk onrein en moet hij een hele rituele wassing ondergaan. Dat wil je niet op je geweten hebben. Het is ook aan te raden om je schouders en benen te bedekken, je wilt de monniken immers niet in verleiding brengen tijdens het gebruik.

Je kunt er ultiem relaxen

Geen zorgen als je genoeg hebt van de tempels, de rijstvelden en het fietsen over de bergen, Loei is ook dé plek waar je ultiem kunt ontspannen.

Je kunt hier namelijk op iedere straathoek een massage boeken. Het liefst masseren de masseurs je wel twee uur lang en dan betaal je omgerekend iets van 5 euro. Je kunt je dus iedere dag wel laten verwennen. Tip: vraag wel even of het niet té hardhandig mag, want anders kraken ze je aan alle kanten en dat kan net iets minder ontspannend zijn.

In Loei heb je ook heel fijne plekken om te overnachten. Zelf sliepen we een paar nachten in het Phuna Come Resort. Dit ligt midden tussen de rijstvelden, er lopen buffels en je kunt totaal ontspannen als je in de infinity pool drijft. We spreken uit ervaring als we zeggen dat je als een totaal ander mens terugkeert naar Nederland.

Dit wil je ook lezen: Gespot in Thailand: Chips met sushi smaak en dat wil je écht proeven

Reageer op artikel:
Wauw! Dit onontdekte gebied in Thailand is magisch en hoort echt op je bucketlist
Sluiten