Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 15 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

We weten dat suiker niet goed voor ons is, en dit is het antwoord waarom (doei cupcake)

We weten inmiddels wel dat suiker slecht voor ons is. Maar waarom is het nu eigenlijk zo slecht? En wat doet het met ons lichaam? Een kleine update.

Fructose kan niet worden afgebroken

Suiker bestaat uit glucose en fructose. Glucose kan het lichaam zowel goed gebruiken als afbreken. Fructose is echter geheel onnodig en je lichaam vindt het maar al te rot om dit af te moeten breken. Dit kan namelijk alleen onze lever. Als de lever al vol zit met glucose en er een lading fructose aan komt zetten, wordt het omgezet in vet. Need we say more?

Cholesterol gehalte

Suiker is slecht voor onze cholesterol en kan onze insuline resistent maken. Insuline is van noodzaak aangezien het glucose naar de cellen vervoert. Ook zorgt het er voor dat de cellen vet vasthouden of opnemen. Als insuline niet langer dit proces in stand kan houden krijg je obesitas.

Verlangen naar meer

Fructose zorgt ervoor dat we alleen maar verlangen naar meer. Iedereen kent het moment wel waarop hij/ zij een Oreo koekje eet met de gedachte ‘eentje dan’. En dan nog eentje, en nog eentje. En dan is de rol op. En nummer twee ook. Ja. Waardeloos. Kortom, afblijven dus, want je maakt het alleen maar erger voor jezelf.

Suiker is verslavend

Dit komt omdat suiker er voor zorgt dat dopamine wordt aangemaakt. En dopamine is nu net het stofje in onze hersenen waar wij ons gelukkige gevoel aan te danken hebben. Geen wonder dat die chocolade zo goed smaakt. Je kan letterlijk lichamelijk verslaafd raken aan suiker. Net zo hard als aan alcohol en drugs. Sommige zien suiker zelfs als een drug. Wat denk jij?

Reageer op artikel:
We weten dat suiker niet goed voor ons is, en dit is het antwoord waarom (doei cupcake)
Sluiten