Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Life 24 mei 2019

Last van een “zondagavond-gevoel”? Dankzij deze truc begin je je week veel gelukkiger

Beseffen dat het weekend er weer op zit, is niet iets waar we heel blij van worden. De zondagavond en maandagochtend vallen ons vaak zwaar, maar onderzoekers beweren dat er een trucje is waardoor je dit gevoel voortaan niet meer hebt.

Een onderzoek toont aan dat je door je weekend te zien als een vakantie, je je “zondagavond-gevoel” kan voorkomen. Daar willen we natuurlijk meer over weten.

Je week beter starten

Zondagavond op de bank zitten terwijl je je favoriete Netflix-serie kijkt, klinkt heerlijk. Toch hebben veel mensen op die momenten last van een naar gevoel omdat de maandag wederom voor de deur staat.

Het weekend mocht echt wel een paar dagen langer duren en je hebt nog totaal geen zin om morgen weer zo vroeg op te staan en jezelf naar school te slepen. Klinkt herkenbaar? Volgens onderzoekers kan je dit gevoel tegengaan.

Het “zondagavond-gevoel” is voor velen herkenbaar en volgens onderzoekers bestaat het echt. Dokter Susanne Cooperman zegt:

“Het is een anticiperende angst. Het is geen stress in het moment zelf, maar de angst voor hetgeen dat komen gaat. Dit zorgt ervoor dat mensen een stressreactie krijgen en dat kan daadwerkelijk aanvoelen als angst.”

Het onderzoek

Een groep onderzoekers wilde erachter komen of er een manier is voor mensen om deze angstgevoelens tegen te gaan. Daarom hebben Cassie Mogilner Holmes, Colin West, en Sanford DeVoe van UCLA vierhonderd mensen twee instructies gegeven op vrijdagmiddag. De ene groep moest hun weekend zien als een normaal weekend en de andere groep moest hun weekend ervaren als een vakantie.

De groep onderzoekers hebben de mensen geen instructies gegeven over de invulling van het weekend. Ze hoefden dus niet daadwerkelijk op vakantie te gaan. De groep moest zelf invullen wat een weekend-vakantie voor hen betekent en hoe ze dit weekend wilde spenderen.

Even doorspoelen dus naar maandagochtend en wat blijkt? De groep mensen die hun weekend moesten zien als een vakantie waren velen malen gelukkiger dan de andere groep.

Cassie zegt: “Dus, zonder dat je extra vrije dagen opneemt en extra geld uitgeeft, voelt je weekend dankzij deze mindset als een vakantie. Daarom voel je je op maandag ook weer een stuk gelukkiger.”

Het onderzoek werd een jaar later weer gedaan onder vijfhonderd mensen. Hierbij waren de resultaten hetzelfde. We kunnen daarom dus wel stellen dat deze tactiek echt werkt.

Niet daadwerkelijk op vakantie

Het gaat er dus niet om dat je daadwerkelijk op vakantie gaat of iets anders gaat doen dan normaal. Het gaat om je state of mind in het weekend. Door de zaterdag en zondag te zien als een mini-vakantie, geniet je veel meer.

Cassie vertelt dat het geen verrassing is dat deze groep mensen gelukkiger was op maandag. Ze zegt: “De mensen die in de “vakantie-groep” zaten waren veel bewuster en aanwezig in het moment gedurende hun weekendactiviteiten.” Eerder onderzoek heeft aangetoond dat dit een hele belangrijke rol is binnen het wegnemen van angsten.

Er is uiteraard ook een hele grote groep mensen in de wereld die meer dan één baan moet hebben om hun leven te leiden. Voor hen is het misschien geen optie om twee vrije dagen in de week te hebben. Toch is het een goede herinnering voor iedereen om bewuster te zijn en meer in het moment te leven wanneer we een paar vrije uren hebben.

Reageer op artikel:
Last van een “zondagavond-gevoel”? Dankzij deze truc begin je je week veel gelukkiger
Sluiten