Weg met de bh! Dít is waarom je er helemaal geen nodig hebt

Heel je leven heb je te horen gekregen dat je een bh nodig hebt. Iedere vrouw heeft er een, zelf de dames de er geen dragen. Maar heb je eigenlijk wel een bh nodig? De wetenschap zegt van niet en wel hierom:

BH overbodi

De borstengevangenis, ook wel bekend als de bh, is er voor steun en helpt tegen het hangen van borsten. Tenminste, dat is wat wij ons altijd voorgeschoteld hebben gekregen. Maar is dat wel het geval? De wetenschap beweert van niet.

Jean-Denis Rouillon, een sportwetenschapsonderzoeker van de Universiteit van Franche-Comte, heeft in een interview aangegeven dat het dragen van een bh helemaal niet helpt in de strijd tegen zwaartekracht. Ook zou het anatomisch en medisch niet bevorderend zijn.

In een vijftien jaar durend onderzoek, heeft Rouillon driehonderd borsten onderzocht. De respondenten waren tussen de achttien en vijfendertig jaar. Er werd gekeken naar het effect van het dragen van een bh gedurende die vijftien jaar. Er kon geconcludeerd worden dat het dragen van een bh geen enkel effect had op het hangen, verminderen van rugpijn of steun aan de borst.

Stevigere borsten

Van de vrouwen die geen bh droegen (naar eigen initiatief, dit was geen vereiste van het onderzoek), waren de borsten steviger en hadden zij tepels die zeven millimeter hoger zaten, dan de bh-dragende respondenten. Door het tekort aan bloedcirculatie in de borst, door het dragen van een bh, zou een borst juist sneller kunnen hangen, aldus de borst-onderzoekers.

Bij jonge vrouwen zou het juist bevorderend kunnen zijn om geen bh te dragen, omdat de aanmaak van collageen zou verhogen, waardoor je juist stevigere borsten zou krijgen.

Ondanks de uitkomst van zijn onderzoek raadt Rouillon niet aan om allemaal massaal onze bh’s uit te trekken, omdat het kleinschalige onderzoek misschien niet representatief zou zijn voor de gehele populatie. Ook zou het veel te afleidend zijn voor de mannen op aarde. Ze kunnen zich nu al bijna niet concentreren.

Vrijheid blijheid

Maar mocht je zin hebben om bh-loos door het leven te gaan, dan weet je dat er een grote kans bestaat dat je borsten er helemaal niet door hangen. Doe het alleen niet tijdens het sporten, daar zul je niet gelukkig van worden. Misschien een idee om bh-vrije zondag in te lassen. Doei borstengevangenis, tot maandag.

Boob facts: test je kennis over je borsten met deze fascinerende feiten

Reageer op artikel:
Weg met de bh! Dít is waarom je er helemaal geen nodig hebt
Sluiten