Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 18 okt 2017

Duik je bed maar weer in want 2 keer op een dag slapen is beter voor je

Na een slechte nachtrust wil je later die dag het liefst nog een keer gaan slapen. Maar ook als je goed geslapen hebt, kan je 's middags toe zijn aan een dutje. Tegenwoordig komen we haast niet toe aan een tweede slaapsessie, maar zelfs toen jouw opa en oma nog niet bestonden was dit heel normaal. In dit geval hopen we dat de geschiedenis zich herhaalt, want het blijkt ontzettend goed voor ons te zijn.

Twee keer op een dag slapen klinkt als een sprookje, maar is het niet. Er was namelijk eens een periode wanneer mensen gingen slapen wanneer het ging schemeren, daarna voor twee uurtjes weer opstonden en vervolgens weer gingen slapen. In de tussentijd werden kleren genaaid, hout gehakt of werd er gewoon een nummertje gemaakt. Wat een leven, hé?

Maar vanaf de zeventiende eeuw vervaagde dit patroon beetje bij beetje. En wat leverde en levert het de mensen op als ze maar één keer per dag sliepen? Slapeloosheid. Dat klinkt misschien niet logisch, maar over een paar minuutjes valt alles op zijn plek.

Mensen voelden druk om goed en genoeg te slapen

Toen mensen ineens van twee keer naar één keer slapen op een dag gingen, voelden ze veel meer druk om goed te slapen. Je lag immers maar één keer per dag horizontaal. En dat leidde weer tot stress en paniek, waardoor slapeloosheid alleen nog maar meer door wordt versterkt. En het gevolg? Overdag minder productief en meer zin in slaap.

2 keer op een dag slapen is wat we willen en wel hierom

Maar wat levert twee keer op een dag slapen op? In sommige landen (lees: Spanje) kennen ze een siësta. Dat is eigenlijk een middagpauze maar dan eentje die een paar uur duurt. Deze mensen zijn tijdens hun werkperiode productiever, alerter en creatiever dan mensen die maar één keer op een dag slapen. Bovendien bevorderen twee slaapsessies het geheugen en onze stemming.

Dat klinkt allemaal niet verkeerd, toch? Helaas is het vaak zo dat onze huidige werk- en studieschema’s het niet toelaten om midden op de dag lekker onder de dekens te kruipen. Daarom wensen we je nu alvast welterusten als je toevallig een dagje vrij hebt. Hopelijk hebben we in de toekomst meer geluk.

En als je dan gaat slapen, dan wel in een donkere kamer: Haha nice! Slapen in een donkere kamer is goed voor de lijn

Reageer op artikel:
Duik je bed maar weer in want 2 keer op een dag slapen is beter voor je
Sluiten