Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 19 okt 2014
Leestijd: 3 minuten

Wereldreiziger Maayke: Badderen in Boedapest

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week baddert Maayke in Boedapest:

Één groot kuuroord

Boedapest, hartje winter. Na een dag slenteren door de stad met een temperatuur tegen het vriespunt is er niks lekkerder dan jezelf onderdompelen in een warm bad circa 30°C. Hongarije is ook wel bekend als het land van de baden en nergens ter wereld vind je zo veel thermaal water als hier. Het is dan ook niet gek dat dit een van de beste bezienswaardigheden van Boedapest is. Met meer dan dertig badhuizen is Boedapest één groot kuuroord.

Koffie in een balzaal

Ik kies voor het Széchenyibad, een van de bekendste badhuizen in de stad, gelegen in het stadspark Városliget. Dit badhuis is bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ik besluit het laatste stuk door Andrassy Utca te lopen. In deze dure winkelstraat vind je de Alexandra boekwinkel met daarin het Book Café, zeker geen gewoon koffietentje. Bij binnenkomst lijkt het alsof je een enorme baalzaal inloopt, volledig in Renaissance stijl met muur- en plafonschilderingen, sierbogen, kroonluchters en heel veel gouden versieringen. De moeite waard voor een kopje koffie!

Grootste badhuis van Boedapest

Hierna loop ik over het heldenplein met het prachtige millenniummonument door naar Széchenyi. Tussen de blaadjes van het park doemt een schitterend imposant gebouw op, dat meer iets weg heeft van een paleis dan een badhuis. Széchenyi is het grootste badhuis van Boedapest en een van de grootste van Europa en beschikt zelfs over meerdere ingangen. Bij de hoofdingang koop ik een avondkaartje inclusief privékleedkamer voor ongeveer €15,00.

Barokachtig gebouw

Nadat ik me in mijn bikini heb gehesen (zwemkleding is verplicht), ga ik op ontdekkingstocht. In het midden is een soort binnenplaats met een groot openluchtzwembad en een aantal kleinere baden. De gemiddelde temperatuur van de baden verschilt, maar ligt meestal rond de 30°C tot 40°C. Inmiddels is het donker en ik kijk mijn ogen uit naar het prachtige, barokachtige gebouw en de damp van het hete water dat prachtig afsteekt tegen de verlichting.

Schaken in bad

Het is, ondanks dat het een dinsdagavond is, behoorlijk druk. Wat opvalt is dat er overwegend lokale mensen in het water dobberen. Hongaren nemen hun badrituelen heel serieus, aangezien ze sterk geloven in de geneeskracht van het water dat wordt gewonnen uit bronnen onder de grond, waardoor het vol met mineralen zit. Op doktersadvies mag de bevolking vijftien keer per jaar kosteloos badderen. In een van de baden is een groepje oude Hongaarse mannetjes aan het schaken, terwijl ze ondertussen genieten van het stomende water. Dit gebeurt in zowel de zomer als in de winter en het is een geweldig gezicht. De mannen verblijven uren bij de schaakborden, tot hun huid nog rimpeliger is dan normaal.

Baden, sauna’s en stoomruimtes

In de overige gebouwen ontdek ik nog meer baden, sauna’s en stoomruimtes. En is inderdaad enorm groot en ik heb helaas niet de tijd om het volledige badhuis te ontdekken. Na twee uurtjes stomen, dompelen en zwemmen hou ik het voor gezien en stap ik de kou weer in.

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Badderen in Boedapest
Sluiten