Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 29 mrt 2015

Wereldreiziger Maayke: Beautygeheimen uit het regenwoud

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week is ze in Maleïsie en vertelt ze over de geheimen van het regenwoud.

In een klein hippieachtig cafeetje met een bibliotheekje ben ik op een interessant boek gestuit: Health & Beauty From the Rainforest: Malaysian Traditions of Ramuan geschreven door Gerard Bodeker. Na flink onderhandelen, het inruilen van een ander boek en het doneren van een aantal kledingstukken voor de bijbehorende tweedehandswinkel staat de nog kleinere Thaise eigenaresse me toe om het boek over te nemen. Maleisië is immers mijn volgende bestemming!

Inmiddels ben ik aangekomen in de prachtige land en het valt gelijk op hoe groen en tropisch het hier is. Eén groot regenwoud. Het woord Ramuan staat voor het verzamelen van ingrediënten uit de jungle, zoals kruiden en genezende planten die de Maleisische bevolking gebruiken voor de gezondheid van het uiterlijk en innerlijk. Ik deel graag een aantal interessante bevindingen uit het boek.

Anti-age drankje

Maleisische vrouwen drinken in de ochtend een drankje gemaakt van onder andere rozenblaadjes, jasmijn, honing en heet water. De ‘thee’ wordt gedronken uit een bananenblad en zou balans in de hormonen brengen.

Kokoswater

In plaats van gewoon water wassen de vrouwen hun gezicht met kokoswater. Dit zou veel meer verfrissend en verzachtend zijn en bovendien zit kokoswater vol met vitaminen voor een gezonde huid. Hier in Azië groeien de kokosnoten boven je hoofd, in Nederland is het toch een beetje zonde gezien de prijzen van kokoswater.

Kruidenbad

Volgens het boek zouden Maleisische vrouwen iedere dag een kruidenbad nemen voor drie tot zeven dagen na hun menstruatie. Verschillende kruiden, waaronder hennablaadjes, worden geweekt in heet water en de vrouwen dompelen zichzelf in tot heuphoogte. Dit zou vaginale problemen tegengaan.

Intieme sauna

Nog een traditie voor de intieme delen. Maleisische vrouwen zouden hete kiezelsteentjes en verschillende kruiden, zoals kurkuma, in een halve lege kokosnoot doen en zo een soort kruidensauna voor de vagina creëren. Vrouwen zouden de kokosnoot verstoppen onder hun rok en ondertussen gezellig met elkaar babbelen.

Lichaamsbinding

Na de bevalling worden Maleisische vrouwen volgens het boek ingewikkeld in strakke doeken met daaronder een mengsel van nootmuskaat, kurkuma, betelpeper, tamarinde en gember voor maar liefst 23 uur per dag. Dit zou de samentrekking van de baarmoeder bevorderen, het lichaam terug in vorm brengen en striae tegengaan.

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Beautygeheimen uit het regenwoud
Sluiten