Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 8 mrt 2015

Wereldreiziger Maayke: De échte reden waarom sommige vrouwen een witte huid willen hebben

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Ze is na Zuid-Afrika doorgevlogen naar Thailand waar ze op zoek gaat naar producten die haar huid bruin maken en houden. En dat is niet makkelijk.

Al van oudsher is een witte huid een schoonheidsideaal vanwege het statussymbool. Arme mensen werken buiten op het land en hebben een zongebruinde huid, rijke mensen hoeven niet op het land te werken en hebben een blanke huid volgens deze veronderstelling. Nu is juist een flinke kleur door de zon een ideaal in vele landen. We liggen tijdens de vakantie uren in de zon te bakken en zoeken tropische bestemming op, zoals Thailand.

Maar vandaag de dag is in Thailand nog steeds de witte huid het ideaal. Stap hier een drogisterij, apotheek of zelfs de 7-Eleven binnen en overal zie je producten die de huid bleken. Naast gezichtscrèmes ook bodylotions, crème voor oksels en knieholtes, deodorant en zelfs producten voor de intieme delen. Niet alleen Aziatische merken, maar ook bekende merken als Eucerin, Vaseline en Nivea produceren deze whitening products. Ook pillen, injecties en zelfs laserbehandelingen zijn enorm populair. Het lijkt erop dat ieder beautyproduct wel een huidbleekmiddel bevat. Ik moest goed zoeken naar een ‘normale’ bodylotion. Een dagje strand zou immers weinig effect hebben als ik me vervolgens insmeer met een product dat mijn huid weer oplicht.

Een Thais meisje, die ik in de drogisterij tegenkwam, legt me uit hoe belangrijk het voor haar is om een lichtere huid te hebben: “Het wordt niet alleen mooier gevonden door mannen, het is ook een symbool voor intelligentie en helpt je daarom eerder een goede baan te vinden”. Het klinkt voor ons natuurlijk allemaal een beetje vreemd, maar als deze Aziatische vrouwen naar Nederland zouden komen en schappen vol zelfbruiners zien, denken ze ongetwijfeld hetzelfde.

Tot volgende week.

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: De échte reden waarom sommige vrouwen een witte huid willen hebben
Sluiten