Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 5 okt 2014

Wereldreiziger Maayke: Een kijkje in ‘de tuin’ van Yves Saint Laurent

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week het 'tuintje' van Yves Saint Laurent in Marrakech.

Yves Saint Laurent’s oase

Één van de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech is de Majorelletuin. Deze bekende tuin is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. Later kwam de tuin in het bezit van de wereldberoemde Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Hij richtte de tuin opnieuw in, met een schitterend resultaat. Na een klein taxi ritje van nog geen tien minuten stap ik vol verwachting de botanische tuin binnen. Ondanks de vele andere bezoekers voelt het als een oase van rust. De ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Knalkleuren

Wat gelijk opvalt zijn de felle kleuren die afsteken tegen de groene, tropische planten. Bankjes, bloempotten en gebouwen schitteren in knalgeel en kobaltblauw (ook Majorelle blauw genoemd). Yves Saint Laurent bezocht de tuin voor rust en inspiratie en al na enkele minuten ben ik overtuigd dat ik hetzelfde zou doen als ik een huis zou hebben in Marrakech. Hij was zo dol op deze plek dat zijn as, na zijn dood in 2008, uitgestrooid is in de tuin. Ter nagedachtenis is er een herdenkingssteen.

De ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad

Prima dagje vertoeven

De Majorelletuin is niet bijzonder groot. Sterker nog, na een half uurtje ben je er doorheen. Maar met her en der wat foto’s schieten, op de bankjes zitten en een hapje en drankje in het heerlijke restaurant met binnenplaats, kun je hier gerust een middag vertoeven. In de blauwe gebouwen, voorheen het oude atelier van Jacques Majorelle, is er een galerie en een kleine YSL-winkel. Ik snuf nieuwsgierig rond en mijn oog valt op een prachtige ketting. Maar nadat de verkoopster mij inlicht over de prijs, bedank ik vriendelijk en besluit ik te gaan voor een paar net zulke prachtige pennen.

Info Majorelletuin Marrakech

– De entree voor Jardin Majorelle is 50 dirham, een kleine vijf euro.
– Jardin Majorelle is het hele jaar geopend. Van oktober tot mei van 08.00 tot 17.30 uur en van mei tot oktober van 08.00 tot 18.00 uur. Tijdens de ramadan zijn de openingstijden van 09.00 tot 17.00 uur.

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Een kijkje in ‘de tuin’ van Yves Saint Laurent
Sluiten