Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 15 mrt 2015

Wereldreiziger Maayke: het geheim van de gele verf

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week gaat ze op zoek naar het verhaal achter de gele verf.

Bij aankomst met de ferry op Koh Phayam valt me het gelijk op. Overal vrouwen en meisjes met wit of gelig spul op hun gezicht. Ik vraag me af waar dit voor is en besluit dat dit een van de dingen is die ik wil ontdekken op dit paradijselijke eilandje.

Zittend in een restaurantje zie ik een vrouw in de keuken met dezelfde witte wangen. Ik vraag haar waar ze dit voor gebruikt en ze legt me uit dat dit is iets typisch Birmees is. Een groot gedeelte van de bevolking op Koh Phayam komt oorspronkelijk uit Birma. De naam voor dit witte of gelige goedje is thanaka, of thanaka. Al meer dan 2000 jaar wordt dit gebruikt als natuurlijk beautyproduct. Het wordt gewonnen uit de thanakaboom. De vrouw laat me een kleine stam van de boom zien en een ronde platte steen waar ze water op giet. Vervolgens wrijft ze het boomstammetje over het water waardoor er een geelkleurig papje ontstaat.

Thanaka wordt gebruikt als een natuurlijk zonbeschermer en het houdt de huid koel. Ook is het een symbool voor frisheid, omdat de vrouwen het direct na de douche op hun gezicht en soms hele lichaam smeren. Daarnaast gelooft men dat het de huid verzacht en helpt tegen huidproblemen zoals acne. Tijdens feesten en ceremonies wordt thanaka gebruikt als verf waarmee het gezicht wordt versierd.

De vrouw smeert mijn gezicht in en als ik tien minuten later in de spiegel kijk is mijn gezicht net zo geel als de curry die ik net achter de kiezen heb. Ik heb het maar een dagje opgehad, waardoor het is moeilijk te zeggen of de effecten op lange termijn echt zo goed zijn. Maar ik moet toegeven dat mijn gezicht de hele dag koel is gebleven, zonder glimmen en zweten. Heel fijn met deze tropische temperaturen!

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: het geheim van de gele verf
Sluiten