Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 17 mei 2015

Wereldreiziger Maayke: Het perfecte strandhaar issue

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week blikt ze terug op het issue 'het perfecte beach hair'.

Waar sommige vrouwen er na een dagje strand nog steeds als volwaardige beach chicks uitzien, lijkt het bij mij vaak alsof ik van de duinen ben afgerold. Mijn haar is een grote mess, wild, stug en vol met zand. Nu ik weer in Nederland ben is het pas weer zacht.

Nu zullen ongetwijfeld meer vrouwen hier last van hebben, de beach look gaat helaas niet voor iedereen op. Maar het viel me in Kaapstad op dat de Afrikaanse vrouwen er altijd perfect uitzien, of ze nu net aankomen op het strand of weer richting huis vertrekken. Waarom? Omdat ze allemaal perfect gevlechte kapsels hebben.

‘Hoe doen ze dat toch? Mijn haar ziet er altijd uit alsof ik van de duinen ben afgerold’

In veel Afrikaanse landen hebben vrouwen van zichzelf kort haar. Het haar groeit niet veel langer dan de schouders. Lang haar met vlechtjes is een statussymbool. Niet verwonderlijker, want het duurt minimaal zes tot acht uur en de bedragen zijn voor veel mensen erg hoog. Hoe fijner of artistieker de vlechtjes, hoe langer het duurt, hoe duurder het is, hoe hoger de status. De vlechten worden gemaakt met behulp van extensions van echt haar, synthetisch haar of zoals in veel West-Afrikaanse landen van wol.

Het gebeurt veel dat vrouwen hun eigen haar en het haar van hun dochters in laten vlechten, zelfs als ze dit eigenlijk niet kunnen veroorloven. Daarbij is decoratie ook belangrijk. Volwassenen, zowel mannen als vrouwen, hebben regelmatig kralen in hun haar. Kinderen hebben gekleurde kralen met letters.

In Zuid-Afrika zie je overal haarsalons waar je vlechten en extensions kan laten zetten. In de townships, maar ook midden in het centrum van Kaapstad. Ik geef eerlijk toe, ik heb het overwogen maar uiteindelijk niet gedaan. Hoe heerlijk zou het zijn om op te staan met perfect haar en na een dag strand nog steeds hetzelfde kapsel te hebben. Heel handig tijdens het reizen.

Tot volgende week!

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Het perfecte strandhaar issue
Sluiten