Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 26 okt 2014

Wereldreiziger Maayke: Naar de kapper in het buitenland, een succes of een nachtmerrie?

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week gaat Maayke naar de kapper in Zuid-Afrika.

In the middle of nowhere

Aangezien ik precies over een maand weer naar Zuid-Afrika vertrek, begin ik de laatste dagen steeds vaker terug te blikken op mijn vorige tijd daar. De eerste twee maanden woonde ik in Pretoria, in de middle of nowhere. Om ons heen woonden her en der een buurman, voor de rest was er natuur. Prachtig natuurlijk en een hele ervaring, maar als het om je uiterlijk aankomt begin je na een maand echt te merken dat het tijd is om weer de bewoonde wereld in te gaan. Niet dat ik helemaal opgesloten zat, maar tijdens sightseeing tripjes ben je meer bezig met de schoonheid van het land, dan die van jezelf.

Op zoek naar de kapper

Toen mijn collega’s met het idee kwamen om naar een Afrikaanse markt in Johannesburg te gaan, heb ik dan ook ingestemd op voorwaarde dat we ook op zoek gingen naar een kapper. Ik heb een kapsel met pony en die hing intussen op mijn neus.

Voor donker haar

De Afrikaanse markt is gelegen in de wijk Rosebank, een bekende winkellocatie, omdat er naast de markt ook een groot winkelcentrum te vinden is. Maar een kapper zag ik niet. Ik besloot een beetje in de wijk rondom de markt te zoeken en stuitte uiteindelijk op een klein kapperszaakje, duidelijk gespecialiseerd in het knippen van haar van donkere vrouwen. Op alle posters schitterde donkere schonen en in de zaak was er ook geen blanke medewerker of klant te zien. Maar gek dat ik inmiddels werd van die plukken voor mijn ogen, stapte ik naar binnen. Tot verassing van iedereen, want zeker 16 paar ogen waren ineens op mij gericht.

Dat kost wat

Ik vroeg de man bij de balie of mijn pony geknipt kon worden en hoeveel me dat zou kosten. Eén van de eerste dingen die je in Afrika leert is van te voren een prijs afspreken. Hij rekende me 100 rand, ongeveer 10 euro, duidelijk gebruik makend van de uitzondering van een blonde dame in de winkel.

Hij bleef maar borstelen omdat hij nog nooit zulk zacht haar had gevoeld

Eerste blanke ooit

De kapper die zich waagde aan mijn blonde lokken bestudeerde mijn kapsel eerst langdurig. Ik vertelde hem dat er alleen maar een stukje van de pony af moest, maar ook niet te veel. Hij deed het uitstekend en na vijf minuten was ik klaar. Althans, dat dacht ik. Het volgende half uur was hij bezig met het borstelen van mijn haar, waarbij hij maar bleef zeggen hoe zacht het wel niet was. Het werd me duidelijk dat ik echt de eerste blanke klant van de zaak was. Drie kwartier later stond ik eindelijk buiten, maar ik moet toegeven: mijn haar heeft nog nooit zo zacht gevoeld.

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Naar de kapper in het buitenland, een succes of een nachtmerrie?
Sluiten