Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 10 mei 2015

Wereldreiziger Maayke: Waarom we ons nooit opmaken op reis en hier altijd

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week is Maayke één weekje in Nederland. En na maanden de mascara te hebben afgezworen smeerde ze 'm hier voor haar welkomstborrel weer op. Waarom eigenlijk?

Terug in het kikkerlandje. Althans, voor een weekje. En dat is op zijn zachts gezegd wennen. Ondanks dat ik op vakantie ben in eigen land en dus ook werkelijk niks hoef te doen, is er iets ontspannen wat ik mis aan de landen waar ik ben geweest. De sfeer, het leventje, maar ook mezelf.

Al op jonge leeftijd, toen de eerste puistjes begonnen te verschijnen ontdekte ik het voordeel van make-up. Onzuiverheden verdoezelen, maar ook de ontdekking van mascara, waar mijn ogen ineens een stuk groter van leken, waren een ware openbaring. Sindsdien draag ik bijna altijd make-up, behalve thuis op de bank of op hele luie dagen.

In Nederland wil dat nog wel eens de oh zo flatterende “Ben je ziek?” reactie geven. Of net zo erg: “Je ziet er zo moe uit”. Als je altijd al de nodige smeerseltjes hebt gebruikt, zijn mensen daar nu eenmaal aangewend en zie je er zonder die vertrouwde concealer blijkbaar uit alsof je wel wat meer slaap kunt gebruiken.

Op reis draag ik daarentegen niks tot weinig. Mensen leren je kennen zonder make-up en ik kan je zeggen dat er niks fijner is dan complimenten krijgen over je echte ik. Dat meisje uit Zwitserland die vindt dat je er ’s ochtends na een nachtje doorhalen nog net zo mooi uitziet als de avond daarvoor of die vakantieliefde uit Engeland die maar blijft zeggen hoe gek hij is op die grote blauwe ogen (en dat zonder mascara!).

Terug in Nederland heb ik ineens weer het gevoel dat ik me moet opmaken. Niet bij mijn beste vriendinnetje op de bank, die me wel vaker zonder make-up heeft gezien, maar wel tijdens een lunch, feestje of koffietje met vrienden. Als je net terug bent van een tropische bestemming is de vraag of je ziek of moe bent niet bepaald flatteus. Misschien valt het mee, hoor ik dat helemaal niet en moet ik gewoon lekker met mijn blotebillengezicht over straat, maar ik kies toch veilig voor de andere oplossing: snel weer op reis.

Tot de volgende keer!

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Waarom we ons nooit opmaken op reis en hier altijd
Sluiten