Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 8 feb 2015

Wereldreiziger Maayke: Tatoeages op paspoppen

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world. Deze week vertelt ze alles over tatoeages in Zuid-Afrika.

Tatoeages, de ene ziet het als een schoonheid, de ander als een verminking van het lichaam. Ik persoonlijk ben een groot fan en nog nooit ben ik op een plek geweest waar ik zo mijn ogen uit kan kijken als hier in Kaapstad. Een heel groot gedeelte van de mensen zit onder de inkt. Zelfs de paspoppen in de winkel.

In veel Afrikaanse landen wordt al eeuwenlang een andere vorm van tatoeëren gebruikt, zogenaamde scarificatie. Hierbij wordt de huid gedecoreerd met een scherp voorwerp, om zo littekens te creëren. Een soort tatoeëren dus, maar dan zonder inkt. Bovendien wordt er voor gezorgd dat de littekens zo goed mogelijk zichtbaar zijn door as of aarde in de wonden te wrijven en de korstjes los te krabben.

Littekens zijn in deze culturen een manier om te laten zien dat je volwassen en dapper bent en het is een vorm van schoonheid. Het proces is immers lang en pijnlijk en hoe complexer de patronen, hoe beter je laat zien dat je de pijn aankunt. Daarnaast is het bij vrouwen een teken dat ze de pijn van een kind baren aankunnen. Ook komt op de donkere huid van Afrikanen de zwarte inkt van tatoeages niet tot zijn recht en dit is voor de culturen een andere manier om het lichaam te versieren.

Inmiddels wordt scarificatie minder gedaan dan vroeger, maar er zijn nog steeds vele stammen waar dit een gebruik is. En zo zie je maar, waar in sommige landen littekens worden gezien als iets lelijks staat het in andere landen symbool voor schoonheid. Dus of je nu je lijf onder tatoeëert, piercings laat zetten of welke andere vorm van lichaamsversiering dan ook, iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier. Onthou dat.

Tot volgende week

Reageer op artikel:
Wereldreiziger Maayke: Tatoeages op paspoppen
Sluiten