Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 10 apr 2017

Wetenschappelijk bewezen: eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger

Nee, dit keer beweert hij dat het écht nooit meer zal gebeuren. Je hebt deze smeekbede al drie keer aan moeten horen en twijfelt of je er deze keer weer voor zal zwichten. Wat als we je vertellen dat het wetenschappelijk bewezen is dat eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger is? Precies. Nu ben je er écht klaar mee.

Dat een mens kan veranderen, ontkennen we niet. Zo vergevingsgezind als dat jij bent, heb je het daarom ook een paar keer door de vingers gezien. Maar nu is het toch écht tijd om de realiteit te aanvaarden. Het is namelijk bewezen dat een vreemdganger altijd een vreemdganger zal blijven.

Amygdala

Amy-what? Het ziet er in eerste oogopslag uit als een goed woord voor galgje, maar het is feitelijk een deel in onze hersenen dat een negatieve reactie afgeeft op het moment dat we niet eerlijk zijn. Ook op het moment dat iemand vreemdgaat, speelt deze amygadala op. De amygadala signaleert, verwerkt en beoordeelt namelijk het gevoel van opwinding. En ja, dat speelt mee bij overspel.

Scheve schaatsen

Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. De professoren onderzochten het effect van onrechtvaardigheid op ons brein en hoe de amygdala daarop reageerde. De conclusie was dat, hoe vaker je een scheve schaats rijdt, hoe minder je gevoelig bent voor de gevolgen hiervan.

Daarnaast bleek dat we steeds beter worden in het rationaliseren van een fout als we deze keer op keer maken. Het is voor iemand die vaker vreemdgaat daarom steeds gemakkelijker om hiervan de consequenties te accepteren. Het spreekwoord ‘een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’, of ‘de aard van het beestje verandert niet’ zijn niet voor niets in het leven geroepen.

Volgende keer dat hij om vergiffenis komt vragen kan je hem daarom de deur wijzen. Dag knul, we hebben je door en hier zijn wij niet van gediend.

Zit jij vast aan zo’n foute man? Lees dan ook dit: Als je op een man valt waar je beter geen gevoelens voor kunt hebben

Reageer op artikel:
Wetenschappelijk bewezen: eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger
Sluiten