Rosa Tettero
Rosa Tettero Travel 15 feb 2017

Wijnlovers opgelet: jouw bucketlist is pas compleet met deze plekken

Wat is er beter in het leven dan prachtige plekken op de wereld bezoeken en een glaasje wijn drinken? Dit zijn de plekken die jouw bucketlist compleet maken. Het zijn namelijk locaties waar wijn is. Veel wijn.

1. Napa Valley, Californië

Alle wijnlovers die ook graag de wereld rondreizen vinden een vakantie gecombineerd met wijn natuurlijk perfect. Jouw place to be is Napa. Het is de ideale bestemming voor de wijnlover die nog niet zoveel van wijn af weet. Hier kun je namelijk heel veel wijnproeverijen doen en deelnemen aan rondleidingen. Je leert over het gehele proces en de verschillende smaken van de overheerlijke wijn. Er zijn bootcamps en cursussen voor alle wijnliefhebbers.

Bezoeken:
The Chandon grotten zijn zeker de moeite waard (waar je wordt verrast met een glaasje Étoile). Daarnaast zijn er de Silverado wijngaarden die echt prachtig zijn. De plek is opgericht en eigendom van de dochter van Walt Disney. Als Cabernet Sauvignon jouw all time favorite is, ga dan naar deze wijngaarden: Silver Oak, Corison, Scarecrow, Bond, Inglenook en Spottswoode. En dan kan jouw vakantie niet meer stuk.

Wanneer gaan we?
Eerlijk: het is Californië. Napa is daarom elke dag van het jaar een goede tijd om te gaan. Maar, je wilt natuurlijk het oogstseizoen niet missen. Dit begint aan het einde van augustus tot oktober. Mocht je in de zomer in de buurt zijn, koop dan tickets voor Auction Napa Valley. Dit is dé Super Bowl voor wijnevenementen. Dat wil je niet missen.

2. Saint-Emilion in Bordeaux, Frankrijk

Bordeaux is een van de meest historische en belangrijke wijn regio’s in de wereld. Én het is ook nog eens vlakbij Nederland. Saint-Emilion is een magische bestemming vol met prachtige chateaus, geweldig eten (yes) en veel plekken waar je kunt proeven. Het maakt niet uit of je een newbie bent.

Bezoeken:
De meest beroemde namen van Saint-Emilion openen hun deuren niet voor het publiek. Maar, er zijn genoeg andere namen die dit wél graag doen. Ga naar Chateau La Dominique waar je ook nog eens kunt lunchen op de rooftop. Chateau Villemaurine is de plek waar je een rondleiding kunt krijgen door de lange ondergrondse grotten. Als je een familiebedrijf wilt bezoeken ga dan naar Chateau de Sales Pomerol. Deze familie produceert wijn sinds 1464 (!). Als laatste kun je nog de wijnschool in Bordeaux (L’Ecole du Vin) of in Saint-Emilion (Maison du Vin de Saint-Emilion). Je komt terug als een heuse wijnkenner.

Wanneer gaan we?
De temperaturen zijn over het algemeen het hele jaar mild. De lente en herfst zijn bijzonder aangenaam als je niet van hitte houdt. Bezoek ook het wijnmuseum in Bordeaux, dat vorig jaar haar deuren opende. Waarschijnlijk zijn er minder toeristen buiten het hoogseizoen.

3. Franciacorta in Italië

Ook de Italianen doen het goed op gebied van wijn. En eten trouwens ook. Daarom is dit dé plek voor ons wijnlovers. We lusten wel een glaasje Prosecco. Maar, Franciacorta wordt door vele wijnkenners genoemd als de beste bubbels van het land. Kom maar op.

Bezoeken:
Bellavista, Monte Rossa (een overheerlijke rosé) of Fratelli Berlucchi. Wellicht sla je naast een aantal flessen wijn ook nog een fijne Italiaan aan de haak. Wij zouden gaan.

Wanneer gaan we?
Het oogstseizoen gebeurt meestal in augustus en september, dat is daarom de ideale tijd om te gaan. Plus, de temperatuur is er vaak heerlijk in de zomer.

4. Valle de Guadalupe in Mexico

Wijn is misschien niet de eerste alcoholische versnapering waar je denkt als je Mexico hoort. Maar in het noorden van Baja California vind je een gebied waar je blij van wordt. Je kunt er rode wijnen als cabernet sauvignon, malbec, tempranillo, zinfandel en heel veel andere soorten drinken. Bereid je voor op donkere smaken met veel alcohol. De witte varianten zijn vaak erg droog en scherp. Perfect als je houdt van sauvignon blanc, viognier of semillon.

Bezoeken:
De Alximia wijngaard, Viñas de Garza, and Casa de Piedra zijn absolute favorieten.

Wanneer gaan we?
Valle de Guadalupe is slechts een paar uur van San Diego verwijderd en het is er eigenlijk altijd mooi weer. Vermijd echter de zomermaanden, het kan er bloody heet worden.

5. Oregon, Amerika

In deze Amerikaanse staat vind je Portland, een zeer verleidelijke stad. De stad staat bekend om de outdoor-activiteiten en om de creatieve geesten. De stad heeft ook zijn stempel gedrukt op de culinaire wereldklasse. Chefs en wijnlovers bezoeken de culinaire stad maar al te graag. Pinot noir is de meest geplante druif in de staat en ook de meest gewaardeerde sap. Het verschil met de pinot uit Australië of Californië is dat de pinot uit Oregon minder zoet en alcoholisch is. Het is een heerlijk subtiele wijn.

Bezoeken:
Wijnlovers, ga langs de SE Wine Collective, een wijnbar met proeverij. Maar, je kunt er ook je eigen wijn maken. Andere must-go plekken voor de wijnlover zijn: Domaine Drouhin, Lemelson Vineyards en Argyle.

Wanneer gaan we?
Normaal gesproken start het oogstseizoen aan het einde van september tot november. Maar, de zomers zijn er fantastisch.

Vergeet dit niet mee te nemen: Nooit meer een kater van wijn? Dit nieuwe middeltje belooft wonderen

Reageer op artikel:
Wijnlovers opgelet: jouw bucketlist is pas compleet met deze plekken
Sluiten