Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 29 september 2017

Say what! Elke dag een wijntje betekent langer leven zónder dementie

Drink je regelmatig een wijntje? Ben je niet vies van twee of drie shotjes en lust je eigenlijk elke dag wel een alcoholische versnapering? Je zou denken dat dit je brein best aantast. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat je juist oud wordt als je regelmatig drinkt en dat ook nog eens zónder het krijgen van dementie. Huh?!

Zin in een wijntje

Onderzoekers aan de Universiteit van California deden maar liefst dertig jaar onderzoek naar matige tot zware drinkers en het krijgen van dementie. Schenk maar vast een goed glas wijn in en ga hier even voor zitten.

De wetenschappers van het onderzoek konden aantonen dat 65-plussers die tot drie alcoholische drankjes per dag drinken, kunnen uitkijken naar een gelukkig en gezond ouderdom. Matige tot zware drinkers hebben in vergelijking met niet-drinkers zelfs meer kans om 85 jaar te worden zónder dementie.

Matige vrouwelijke drinkers zijn de vrouwen die één alcoholisch drankje per dag nuttigen. Dit geldt ook voor mannen die 65 jaar en ouder zijn. Voor mannen onder de 65 gelden twee drankjes per dag. Je bent een zware drinker wanneer je tot drie drankjes per dag drinkt als vrouw en voor mannen onder de 65 vier drankjes per dag.

Bizar?

Aan het onderzoek deden meer dan duizend proefpersonen mee. Het duurde van 1984 tot 2013 en elke vier jaar werd de cognitieve gezondheid van de ouderen getest. Toen kwamen we erachter dat de mensen die vijf tot zeven dagen per week een drankje drinken cognitief gezonder waren dan de niet-drinkers.’

Een van de onderzoekers vertelt: ‘We kwamen erachter dat de cognitieve gezondheid van mannen en vrouwen op latere leeftijd goed is bij het regelmatig drinken van alcohol.’

Drink niet meteen de hele fles leeg

Ga nu niet meteen meer alcohol nuttigen, want de onderzoekers waarschuwen ook dat drinken niet meteen leidt tot een langere cognitieve gezondheid. Ook een gezondere levensstijl is van invloed. Er spelen namelijk altijd meer factoren een rol wat betreft je gezondheid. De levensstijl doet ertoe.

Laat dat binge-drinking lekker achterwege. Neem gewoon elke dag een glaasje van je favoriete wijn en dan bestaat de kans dat je een gelukkig oudje wordt zonder dementie.

Heel fijn: Proost! Vrouwen die meer drinken zijn intelligenter volgens de wetenschap

Reageer op artikel:
Say what! Elke dag een wijntje betekent langer leven zónder dementie
Sluiten