Wil je afvallen? Kijk dan niet meer in de spiegel

Iedere dag kijken we naar onszelf in de spiegel. Maar als je ervan overtuigd bent dat kijken naar je lichaam je zal helpen afvallen, dan heb je het mis.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd in Nederland, heeft aangetoond dat iedere keer dat je ook maar wordt gestimuleerd om over je eigen voorkomen na te denken, je geneigd bent om meer te gaan eten. Die prikkels kunnen worden veroorzaakt door afbeeldingen van andere lichamen, maar ook door de spiegel. Kortom, iedere keer als jij een prikkel krijgt waarbij je een lichaam ziet waardoor je over die van jezelf gaat nadenken, ga je meer eten.

Het eerste gedeelte

Hoe ze dat onderzoek hebben uitgevoerd? 107 respondenten kregen of een milkshake met een hoog aantal calorieën of één met een laag aantal calorieën uitgedeeld. Vervolgens werden ze in twee groepen verdeeld. De ene helft moest de milshake voor de spiegel opdrinken terwijl hij of zij naar zichzelf keek. En de andere groep werd weggehouden van eventuele prikkels die de respondenten mogelijk over hun eigen voorkomen deed nadenken. Daarna werd de totale groep voor een TV gezet en kregen ze een bak M&M’s. Daar was geen spiegel in de buurt.

Wat bleek? De groep die voor de spiegel hun milkshake hadden opgedronken die een hoog calorie gehalte had, aten de meeste M&M’s. Terwijl ze eigenlijk al meer tevreden hadden moeten zijn met hun milkshake dan enig ander.

Gedeelte twee

In het tweede gedeelte waren er 59 respondenten uitgenodigd. 30 van hen arriveerden met een volle maag en 29 met een lege maag. Beide groepen werden door de helft verdeeld, waarbij de ene helft advertenties te zien kreeg met modellen en de andere helft juist zonder. Daarna werden er crackers op tafel gezet.

Wat bleek? De hongerige mensen aten sowieso. Maar onder de groep van de mensen die al vol zaten bij aankomst, én advertenties zagen mét modellen, aten 46% meer crackers dan hun groepsgenoten die al vol zaten maar geen modellen te zien kregen. Onderzoekers denken dat de prikkels over uiterlijk zo sterk aanwezig zijn dat je honger gevoel weg wordt gedrongen. Of zou het gewoon te maken hebben met het feit dat we lichtelijk depressief worden van al die perfecte modellen lijfjes en we daardoor comfort food gaan eten?

Hoe dan ook, wij sluiten onszelf maar even af van de buitenwereld en van de spiegels zodat we niet meer geconfronteerd worden met al die lichamen. Voordat we onszelf tonnetje rond eten.

Reageer op artikel:
Wil je afvallen? Kijk dan niet meer in de spiegel
Sluiten