Wil je een paar kilootjes kwijt? Dan is het wellicht beter om je nagels niet te lakken

Rood, zwart, nude. We love, love, lóve, nagels met een kleurtje. Maar als je wilt afvallen, is het misschien toch raadzaam je vingers even met rust te laten. Onderzoekers van de Duke University en de Environmental Working Group zijn namelijk tot een schokkende conclusie gekomen: van nagellak kun je aankomen. Ja, ook als je geen nagelbijter bent en beetje bij beetje je nagellak opeet, kun je er dikker van worden.

Vooral als je vaak je nagel van een kleurtje voorziet, ben je de klos. De wetenschappers ontdekten dat de stof Trifenylfosfaat, ook wel TPHP genoemd, de boosdoener is.

De stof wordt gebruikt om nagellak flexibeler en duurzamer te maken. Het zit in 49 procent van de nagellakjes. Uit onderzoek blijkt dat Trifenylfosfaat een hormoonontregelaar is. Dat klinkt best eng. Wat het inhoudt? De stof belemmert bepaalde hormonen, wat bij mensen kan zorgen voor gewichtstoename.

Maak je niet dik

De onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment International, testten de urine van 26 vrouwen voor ze nagellak hadden aangebracht en nadat ze hun nagels hadden beschilderd met een kleurtje. Bij 24 vrouwen bleek er iets meer Difenylfosfaat in hun urine te zitten in de twee tot zes uur nadat ze hun nagels hadden gelakt. Difenylfosfaat is een chemische stof die aangeeft dat je lichaam Trifenylfosfaat heeft verwerkt. En nog schokkender, tien tot veertien uur nadat de 26 vrouwen hun nagellak hadden aangebracht, hadden ze allemaal zeven keer meer Difenylfosfaat in hun plas. Een andere groep vrouwen, die handschoenen aanhad en synthetische nagels lakte, had nog een normaal Difenylfosfaat-niveau.

Denk je nu: dan ga ik alleen nog blanke nagellak gebruiken? Oei, dan hebben we slecht nieuws voor je. In kleurloze lak zit meer Trifenylfosfaat dan in nagellak met een kleurtje. Tip: probeer zo min mogelijk te knoeien op je nagelriemen.

Rode wijn mag je juist wel tot je nemen als je wilt afvallen

Klik op de foto om te lezen hoe dat zit.

Reageer op artikel:
Wil je een paar kilootjes kwijt? Dan is het wellicht beter om je nagels niet te lakken
Sluiten