Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 5 dec 2017

YAY! Houd je portemonnee maar in de aanslag want winkelen maakt je gelukkig

Hoewel onze portemonnee er waarschijnlijk niet zo blij mee is, zijn we zelf wel altijd blij als we onszelf verwend hebben met een nieuw truitje of jurkje. En plan je volgende shopsessies maar alvast in want dit wetenschappelijk onderzoek juicht het alleen maar toe.

Met Black Friday achter de rug, heb je waarschijnlijk genoeg nieuwe kleren en make-up gekocht waar je weer even mee vooruit kan. En anders trek je binnenkort toch weer een dag uit om te winkelen? Niemand die je tegenhoudt. En wel hierom.

Winkelen maakt gelukkig

In Journal of Consumer Affairs, een blad met allerlei onderzoeken, stond een onderzoek waarin de deelnemers na moesten denken over hun eigen dood. Mensen werden ingedeeld in twee groepen; zuinige mensen en mensen die materialistisch ingesteld zijn. Ze kregen de vraag hoe ze denken dat ze doodgaan en kregen daarna een vragenlijst waaruit blijkt waar ze hun geld aan uitgeven.

Uit dit alles bleek dat team zuinig de dood niet gebruikt om meer uit te geven. Terwijl team materialisme juist de instelling had ‘leef alsof er geen morgen is.’ Oftewel, zij gebruikten de dood wel als excuus om meer uit te geven. Want ja, als je ooit toch dood gaat, kun je maar beter alles kopen wat je nu graag wil.

De conclusie van dit alles is in feite dat de mensen die geregeld geld uitgeven, dit gebruiken als soort van emotionele therapie om om te gaan met de gedachte dat je ooit een keer dood gaat. Winkelen zorgt voor een uitweg uit deze gedachten en geeft je humeur een flinke boost.

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat we er gelukkig van worden, maar het is natuurlijk altijd fijn als we de wetenschap achter ons hebben staan. Iemand zin om te winkelen?

Misschien in een van deze steden: In deze 6 Europese steden kun je het allerbest je kerstinkopen doen

Reageer op artikel:
YAY! Houd je portemonnee maar in de aanslag want winkelen maakt je gelukkig
Sluiten