Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 23 juli 2017

Bewezen: Mensen die alleen wonen zijn het allergelukkigst én sociaalst

Misschien word je door je vrienden soms voor gek verklaard dat je alleen woont. Het is toch veel gezelliger om met iemand samen te wonen? In tegendeel: jij geniet van de vrijheid en het ongegeneerd naakt door jouw huis lopen. Je hoeft namelijk helemaal geen rekening met iemand te houden. Maar nog beter: het is bewezen dat mensen die met zichzelf wonen het gelukkigst zijn.

Naakt op de bank een filmpje kijken, geen eten hoeven delen en je mag altijd zelf bepalen wat je gaat kijken op tv: alleen wonen is een feestje. Nee, niemand hoeft jou hiervan te overtuigen, jij doet dit al jaren met plezier. En een Zweeds onderzoek heeft nu ook aangetoond dat mensen die in een eenpersoonshuishouden wonen, gelukkiger zijn.

Het onderzoek

Dat Zweden die alleen wonen gelukkiger zijn, is gebleken uit een enquête van twee geluksonderzoekers van de Universiteit van Gothenburg. In totaal zijn er duizenden Zweden ondervraagt over hoe het is om alleen te wonen.

Niet Eenzaam

In Zweden woont maar liefst 52 procent van de bevolking alleen, wat in Nederland zo’n 36 procent is. En toch behoren ze tot de gelukkigste mensen. Hiermee is de mythe van dat je eenzaam bent als je alleen woont niet meer geldig. Integendeel juist: je spreekt vaker af met vrienden en bent daarmee hartstikke sociaal.

Oerinstinct

Maar waarom zijn mensen in een eenpersoonshuishouden zo gelukkig? De onderzoekers mikken erop dat dit komt door een oerinstinct. Vroeger woonde men ook verder van elkaar vandaan en hadden daarmee weinig contact met mensen buiten hun eigen familie. Van nature ben jij er daarom gewend om alleen te kunnen zijn.

Dit onderzoek is best een feestje waard. Met jezelf natuurlijk. Vanavond weer lekker op de bank kruipen met jezelf, een goed boek of Harvey. Er bestaat geen beter gevoel dan dat stukje tijd voor jezelf.

Dit wil je ook lezen: Dit zijn de 11 heerlijkste films om te kijken als je alleen thuis bent

Reageer op artikel:
Bewezen: Mensen die alleen wonen zijn het allergelukkigst én sociaalst
Sluiten