Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 30 sep 2018

Word je keer op keer verliefd op een man die zich niet wil binden? Zo kom je daar vanaf

Je dacht dat hij de ware was. Die ene persoon waar je de rest van je leven mee wilde delen. Je dacht dat hij van je hield. Totdat hij ineens 'the talk' aankondigde en zei dat hij niet verliefd was. Het is niet de eerste keer dat een lover onverwachts vertrekt. Waarom val je steeds voor mannen die niet blijven?

Oh, misschien komt hij nog wel terug. Hij kijkt je aan en je wilt je het liefst meteen uitkleden. Want- oh god – de seks is geweldig. Met niemand anders heb je ooit zulke hoogtepunten gehad. Hij weet precies waar hij je moet aanraken, op welke knopjes hij moet drukken zodat jij gaat kreunen en sidderen. Je voelt je weer dichtbij hem.

Maar het zal nooit een echte relatie worden waarin jullie gelijkwaardig zijn. Het gaat aan-uit-aan-uit. Totdat je sterk genoeg bent om hem te laten gaan. Want je weet dat je nooit echt tot hem door kan dringen. Misschien is hij het type dat nog niet over zijn ex heen is. Of het type dat jou lekker vond voor even, als een tussendoortje, maar geen zin heeft in een hoofdgerecht. Of misschien is hij alleen vol van zichzelf en is er überhaupt geen ruimte voor meer mensen in zijn leven.

Het herhalingsprincipe

Freud – de neuroloog en uitvinder van de psychoanalyse – stelde dat we relaties aangaan met mannen die ons herinneren aan eerdere relaties. Dit doen we omdat we ons niet willen neerleggen bij de mislukking, we willen als het ware een tweede kans. We willen het deze keer goed doen. Deze keer willen we wel echte, eeuwige liefde.

Je herkent de signalen dat het fout gaat niet

Vaak zijn die tekenen er al in het begin van een relatie. Hij is erg vol van zichzelf, geeft zelden complimentjes, zoekt ruzie of gaat juist alle discussie uit de weg en het belangrijkste signaal: hij zet jou niet op de eerste plek.

Hoe het komt dat je toch als een blok voor hem valt? Misschien ben je toen je nog jong was in aanraking gekomen met de ‘player’ zoals we dat toen noemden. Dat is waarschijnlijk op niets uitgelopen. Maar hij kan wel de reden zijn dat je opnieuw en opnieuw voor de foute man valt. Je wil het ooit wél laten slagen.

Doorbreek de cirkel

Oké, hoe kom je uit deze cirkel van telkens weer verliefd worden op mannen die er niet écht voor willen gaan? Concentreer je op jezelf. Op je eigen geluk. Vraag jezelf af: vind ik hem eigenlijk wel écht leuk? En waarom? En durf je jezelf eigenlijk wel te binden? Of kies je voor een man die weg zal rennen wanneer het serieus wordt, omdat je zelf ook bang bent om te settelen?

Misschien is het confronterend om jezelf in de spiegel te zien en diep van binnen te weten dat je eigenlijk ook bindingsangst hebt. En misschien is het moeilijk te kiezen voor je eigen geluk. Maar probeer het toch. Zo heb je meer tijd om de man te vinden die wel voor jou wil gaan. Die jullie als een team ziet en je uit de brand wil helpen als je ergens mee zit. De man die je nooit meer wilt laten gaan.

De pijnlijke waarheid: Als hij jou écht leuk vindt, zal hij nooit ‘te druk’ zijn

Psychology Today.

Reageer op artikel:
Word je keer op keer verliefd op een man die zich niet wil binden? Zo kom je daar vanaf
Sluiten