Word je vaak wakker ’s nachts? Dit zijn de mogelijke redenen

's Nachts wakker worden is vervelend. Je moet naar de wc, hoort een raar geluid of kan simpelweg niet meer slapen. Maar wist je dat je aan het tijdstip dat je wakker wordt kunt zien wat er precies aan de hand is?

Weet jij hoe laat je ’s nachts wakker wordt? Dan kun jij dé oplossing zoeken tegen slapeloze nachten. Wakker worden tijdens je slaap heeft namelijk te maken met de verstoring van je energie. Energie die normaal gesproken nodig is om je organen aan de gang te houden.

Omdat deze energie volgens een bepaalde cyclus wordt ‘uitgegeven’ kun je aan de hand van het tijdstip zien waar de verstoring heeft plaatsgevonden, over welk orgaan het gaat en wat de achterliggende oorzaak is om vervolgens te slapen als een roosje.

Je wordt wakker tussen 21:00 en 23:00

Voor veel mensen is dit de tijd dat ze gaan slapen. Je organen komen nu op gang. Het lichaam krijgt een soort reboot. Enzymen worden aangevuld en je hormoonklieren herstellen de boel.

Als je het lastig vindt om rond deze tijd in slaap te vallen, dan betekent het dat je nog té druk bezig bent met de gebeurtenissen van vandaag en morgen. Probeer daarom afleiding te zoeken en vervolgens in slaap te vallen. Het kan ook zijn dat een slecht eetpatroon de slaap verstoort. De oplossing is om gezonde dingen te eten en vooral niet te laat op de avond.

Je wordt wakker tussen 23:00 en 01:00

Dit kan komen doordat je boos bent op iemand. Het is de tijd dat je oude energie omgezet wordt in nieuwe energie. Eigenlijk zorgt het ervoor dat je de dag weer met genoeg energie kan beginnen. Als je dan de oude energie aan boosheid niet los kan laten, word je wakker.

Probeer voor het slapen aan positieve dingen te denken. Wees trots op jezelf, denk aan je liefde of de leuke dingen die nog gaan komen. Blijf kalm en verspil geen energie aan boosheid of irritatie. Typisch gevalletje don’t worry, be happy.

Daarnaast is dit het tijdstip waarop de galblaas aan het werk moet. Mocht je niet boos zijn op iemand en je nergens druk om maken dan kan je het beste proberen om ongezonde vetten uit je voeding te skippen.

Je wordt wakker tussen 01:00 en 03:00

Rond dit tijdstip krijg je lichaam een detox. Alle giftige stoffen worden uit je lichaam verwijderd. Je lever is de generaal van het hele zootje. Deze zorgt ervoor dat gifstoffen vrij komen, afgebroken worden en er nieuw bloed aangemaakt wordt.

Word je tussen 01:00 en 03:00 wakker? Dan heb je in je hoofd nog een aantal ‘gifstoffen’ zitten. Hiermee bedoelen we frustratie en andere negatieve gedachtes. Als je deze negativiteit niet on hold zet, kan de lever niet zijn werk doen en daarom word je wakker.

Je wordt wakker tussen 03:00 en 05:00

Deze uurtjes zijn je longen hard aan het werk. Je hele lichaam krijgt een verse lading zuurstof. Word je rond deze tijd wakker? Dan kan het zijn dat je verdrietig bent over iets. Alleen al bedenken waarover helpt je om het verdriet te verwerken.

Zorg dat je het warm genoeg hebt en kruip diep onder je dekens. Zo help je je lichaam met het proces om er de volgende dag weer tegenaan te gaan. Ook een goede tip: probeer ademhalingsoefeningen.

Je wordt wakker tussen 05:00 en 07:00

De gifstoffen die tussen 01:00 en 03:00 zijn afgebroken, worden rond dit tijdstip uit je systeem gezet. Hierbij functioneert je dikke darm als een soort beveiliger.

Zoals we weten van de biologie lessen op de middelbare school is de dikke darm een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Eet je niet goed? Dan zul je rond deze tijd wakker worden. Je dikke darm heeft genoeg energie nodig om de gifstoffen te verwerken. De oplossing: eet op tijd én minder vet.

Wil je meer weten over een goede nachtrust? Lees dan: Dit is jouw perfecte bedtijd om fit de dag door te komen

Reageer op artikel:
Word je vaak wakker ’s nachts? Dit zijn de mogelijke redenen
Sluiten