Wow! De anticonceptiepil beschermt je tegen meer dan alleen zwangerschap

Breaking news. Dat de anticonceptiepil je beschermt tegen ongewenste zwangerschap dat weten we allemaal. Maar volgens deze nieuwe studie heeft de pil een andere positieve bijwerking waar we blij van worden.

Waarschijnlijk gebruik je de pil om niet zwanger te raken. Of anders om de controle over je menstruatie in eigen hand te houden. Toch wel prettig om niet ongesteld te worden als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Maar nu blijkt dat de pil nóg een positieve werking heeft. Het beschermt je namelijk tegen eierstokkanker.

Onderzoekers van deze studie, gebruikten informatie van de World Health Organization om te zien hoeveel vrouwen tussen 1970 en 2012 in vijftig landen, zijn gestorven aan eierstokkanker. De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat het percentage sterftegevallen in Noord-Europa daalde met maar liefst 10 procent (!) tussen 2002 en 2012. Dat is echt ongelooflijk veel.

Ook in Amerika stierven minder vrouwen aan eierstokkanker. Maar liefst 16 procent, een flinke daling. Omdat in beide werelddelen de anticonceptiepil veel wordt gebruikt, legden de onderzoekers al snel een link.

De pil speelt een rol bij eierstokkanker

Hoe langer je al gebruik maakt van de pil, hoe lager het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker. Dat is natuurlijk geweldig nieuws. Vrouwen die de pil ten minste vijf jaar slikken, hebben een 50 procent minder risico in vergelijking met vrouwen die nog nooit de pil hebben geslikt. WOW!

Dus dit is allemaal vrij geweldig, maar we moeten niet vergeten dat factoren als wanneer je een kind krijgt en wanneer je aan de pil begint ook een grote rol spelen, volgens de American Cancer Society. Daarnaast kunnen de hormonen in de pil het risico voor andere soorten kanker lichtelijk verhogen. Het ligt heel erg aan de medische geschiedenis van je familie en natuurlijk aan je eigen DNA. Het heeft op iedereen weer een ander effect.

Desalniettemin is dit nieuwtje is wel heel positief. Naast het hoofddoel van de pil, dat je over negen maanden niet een baby op de wereld zet, kan de anticonceptiepil je dus beschermen tegen eierstokkanker.

Ben je niet helemaal zeker over welke anticonceptie voor jou geschikt is, vraag het dan altijd even aan je dokter.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: 5 onderschatte anticonceptiemiddelen die écht heel fijn kunnen zijn

Reageer op artikel:
Wow! De anticonceptiepil beschermt je tegen meer dan alleen zwangerschap
Sluiten