Rosa Tettero
Rosa Tettero Body & Mind 21 januari 2017

Wow! Nooit meer littekens dankzij deze ontdekking

Een litteken op je knie, je ellebogen zitten vol en helaas pindakaas is je kin ook niet meer zo glad als toen je werd geboren. Je lichaam heeft heel wat te verduren gehad met al je valpartijen (die zo nu en dan nog wel eens door mysterieuze wijze voorkomen). Volgens wetenschappers is de litteken verleden tijd dankzij deze ontdekking:

Nooit meer littekens nadat je je hebt verwond, daar tekenen we voor. Want we geven toe, het is niet het mooiste wat er is en als we het zouden kunnen vermijden, dan doen we dat.

Volgens de voorzitter van de afdeling Dermatologie aan de Universiteit van Pennsylvania en een wetenschapper kunnen wonden gemanipuleerd worden om huid weer terug te laten groeien in plaats van littekenweefsel te vormen. Het wondermiddel? Haar..

Ehh.. haar?

Het geheim is: haarzakjes. Littekens hebben geen vetcellen of haarzakjes, maar bestaan uit myofibroblasten. Deze zorgen ervoor dat het weefsel niet met de huid mengt als de wond is geheeld. Daarom zie je een litteken.

Door de moyfibroblasten om te zetten naar vetcellen (adipocyten), zal het weefsel wel weer mooi helen met de huid eromheen. Ooit werd gedacht dat dit alleen mogelijk was bij amfibieën en vissen. Maar nu blijkt de techniek ook mogelijk bij mensen. Hooray!

Door haarzakjes in wonden te laten groeien, ontdekten de wetenschappers dat de groei van vetcellen werd gestimuleerd wanneer er een eiwit genaamd ‘Bone Morphogenetic Protein’ werd toegevoegd.

Resultaat?
De huid waar ooit de wond zat zag er precies hetzelfde uit als de huid eromheen. Zou dit voortaan dé uitkomst zijn om littekens tegen te gaan? Fingers crossed.

LEES OOK: Het verhaal achter het litteken: ‘Mijn rug stond zo scheef dat ik zonder operatie niet meer zou kunnen lopen later’

Reageer op artikel:
Wow! Nooit meer littekens dankzij deze ontdekking
Sluiten