Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 16 apr 2017

Aha: Luiheid is besmettelijk en je kunt er dus niets aan doen, blijkt uit dit onderzoek

Je hebt van die dagen dat je niet vooruit te branden bent. Zodra je wakker wordt voel je het al, dit is een dag die je het liefst in bed zou doorbrengen. Alle taken die je je had voorgenomen stel je uit en in plaats van jezelf nuttig te maken, kijk je een heel seizoen van je nieuwe favoriete serie. Maar voel je niet schuldig. Want ten eerste, dit soort dagen zijn helemaal niet erg. En ten tweede, je kunt er niets aan doen.

Huh? Je kunt er niets aan doen? Ja, het is niet jouw schuld dat je traag en uitstellerig bent. Luiheid is namelijk ‘besmettelijk’.

Uit een nieuwe studie van het Franse nationaal instituut voor gezondheid en medisch onderzoek blijkt dat luiheid van je vrienden overdraagbaar is. En dat geldt ook voor eigenschapen als ongeduldigheid en voorzichtigheid.

Luiheid is besmettelijk

De onderzoekers legden 56 proefpersonen een aantal dilemma’s voor. Eén daarvan was of je liever een zware fysieke taak zou doen waar je veel geld voor kreeg of een minder lastige taak, die ook minder goed betaalde.

Vervolgens moesten de proefpersonen inschatten wat de rest had ingevuld. Daarna kregen ze de antwoorden te zien en mochten ze hun eigen antwoorden aanpassen. Daaruit bleek dat de proefpersonen zich aanpasten aan het gedrag van de andere mensen.

Met andere woorden, als mensen in je omgeving laks zijn en geneigd zijn om de hele dag op de bank te liggen, dan zul jij dat ook eerder doen.

Het is dus niet jouw schuld als je een beetje lui bent. Maar mocht je ineens ambitieus worden of toch een six pack willen in de zomer, dan kan het handig zijn je te omringen met je vriendinnen die ook ambitieus of sportief zijn.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Heb je je stijltang wel uitgedaan? Dit is waarom je je dat iedere dag weer afvraagt

Reageer op artikel:
Aha: Luiheid is besmettelijk en je kunt er dus niets aan doen, blijkt uit dit onderzoek
Sluiten