Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 14 maart 2017

Yas keek Het Verlangen: een heerlijke hilarische film met een onverwacht plot

Yasmine zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je het Verlangen wilt zien of net zo goed kunt skippen.

We schreven al eerder over de komst van deze nieuwe, fijne Nederlandse comedy met Chantal Janzen in de hoofdrol. En hoewel ‘ie pas vanaf 23 maart in de bioscoop draait, heb ik Het Verlangen al zien. Als een heuse filmkenner mocht ik namelijk naar de rode loper premiėre. Denk: BN’ers, chique kleding, champagne, alles.

Goed, de film.

Het verhaal

Chantal Janzen speelt de hoofdrol in Het Verlangen, een film over een schoenenverkoopster met de droom om schrijfster te worden. Een paar probleempjes. Ten eerste: ze kan niet schrijven. En ten tweede: ze is niet al te snugger.

Maar wat haar sterke kanten zijn: ze is knap en ze is een leuke verschijning in de media.

Tegelijkertijd is er Herman Schutte. Een stotterende, viezerik (ja, sorry, maar is echt zo) die een meesterwerk heeft geschreven. Maar ja, zo’n man is natuurlijk geen porem in tv-programma’s en andere media, dus dan verkoopt dat boek ook niet.

De broers Marc en Boudewijn, van uitgeverij Goudemondt, besluiten daarom een wisseltruc uit te voeren. Ze geven het boek van Herman uit, onder Brigittes naam. Briljant.

Om te kunnen doen alsof Brigitte het literaire meesterwerk heeft geschreven, moet ze moeilijke woorden in haar hoofd stampen, als ‘existentiële crisis’. En leren dat het ‘zelfmoord’ is in plaats van ‘zellufmoord’.

Alles gaat eigenlijk best voorspoedig, totdat Herman zich bedenkt. Iets wat je natuurlijk mijlenver zag aankomen. En dan moeten de broers van de uitgeverij een nieuw onconventioneel plan bedenken, waardoor Herman van gedachten zal veranderen. Of om het probleem in ieder geval uit de weg te ruimen.

Hi-la-risch

Het verhaal klinkt al grappig. En geloof me, het ís grappig. Sterker nog, het is nog veel hilarischer dan je zou denken. En dat komt ook doordat het verhaal een sadistische wending neemt. Een fantastische wending.

Oké, als je de film niet hebt gezien denk je waarschijnlijk ‘huh?’. Maar weet dan: je gaat lachen, of je nou van droge, donkere humor houdt of meer van slapstick.

Nog even over Brigitte

Je kunt natuurlijk zeggen dat hoofdpersoon Brigitte werd weggezet als een dom blondje. En dat dit totaal niet feministisch is en niet bevorderlijk is voor de emancipatie enzo. Maar dat vind ik niet.

Brigitte is júíst een krachtige vrouw. Ze flikte het namelijk maar mooi om iedereen om haar vingers te winden. En het fantastisch doen op tv en in de pers om op die manier te zorgen dat een boek wordt verkocht, dat is ook heel knap. Dat mogen we niet vergeten.

Chantal was bovendien voorbeeldig en ze zag er jaloersmakend mooi uit. Haar personage heette niet alleen Brigitte, ze zag er ook nog eens van top tot teen uit als een Brigitte Bardot. Dat haar. Die outfits. En natuurlijk: die schoenen.

Oordeel

Ach, een beetje flauw was het soms wel. Maar desalniettemin was het heerlijk om naar Het Verlangen te kijken.

Eigenlijk was het enige minpunt aan de film de voice-over die af en toe zijn zegje deed. Het nut daarvan werd me niet helemaal duidelijk. Maar ach, daar zullen we verder niet over zeiken.

Hier kan maar een oordeel over zijn en dat is: ga naar de bios. Met je vriendinnen met je moeder, het maakt niet uit. Al neem je de grootse zuurpruim uit het universum mee, lachen zul je.

Ps. Heb ook wel zin gekregen om weer eens een boek te lezen.

Lees ook: Yas keek Fifty Shades Darker: Een film voor iedereen die hopeloos romantisch is

Reageer op artikel:
Yas keek Het Verlangen: een heerlijke hilarische film met een onverwacht plot
Sluiten