Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 5 maart 2017

Yas keek Jackie: Een film over de krachtige en prachtige First Lady na de moord op JFK

Yasmine zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je Jackie moet zien of net zo goed kunt skippen.

Het verhaal

Jackie gaat over First Lady Jackie Kennedy, ook bekend onder de namen Jackie Onassis en Jackie O. De film begint met de moord op John F. Kennedy. De 35e president van de Verenigde Staten werd op 22 november 1963 vermoord, tijdens een rondrit in een open limousine.

Zijn vrouw Jackie (gespeeld door Natalie Portman) zat op dat moment naast hem. Ze hoorde hoe de kogel zijn schedel raakte en ze probeerde met haar handen het bloeden te stelpen. Zelfs al kwamen zijn hersenen naar buiten.

De film gaat over de dagen na JFK’s dood, tot aan de begrafenis die Jackie voor hem regelde. Het was de periode dat ze haar man verloor, maar ook de periode dat ze de liefde van het volk won. En die liefde kreeg ze vooral doordat ze over alles wat ze deed heel goed nadacht. Ze wilde dat John de boeken in ging als de beste president die Amerika ooit had gehad en ze deed daarom alles aan haar imago en dat van de Kennedy’s.

Natalie Portman is fantastisch

Een ding moet gezegd worden en dat is dat Natalie Portman haar rol voor-tref-fe-lijk speelt. Natalie ís Jackie. De manier van praten. De ongrijpbaarheid. Alles.

Die manier van praten werkte op een gegeven moment wel een beetje op mijn zenuwen. Maar goed, dat hoorde bij Jackie. Dus dat is vergeven en vergeten.

Maar wat moeilijker is om te verkroppen, is het geduld dat de filmmakers van je verwachten als kijker. En geloof me, ik ben géén ongeduldige kijker. Sterker nog, vaak als mensen zeggen ‘er gebeurde weinig in de film’ ben ik het daar niet mee eens. Maar nu moet ik die mensen toch gelijk geven, want deze film is wel wat langdradig.

Geen tranen

Bovendien voel je als kijker weinig compassie met Jackie. De scene waarin ze alleen thuis is, in het Witte Huis, telkens een ander designerpakje aantrekt terwijl ze als een ketter rookt en wodka drinkt, is prachtig. En er is in beeld gebracht hoe ze omging met haar verdriet. Maar het ontroert niet echt en dat is jammer.

Zoals Jackie het zelf verwoordt in de film: ’I lost track somewhere what was real, and what was performance’. En dat is dan ook de vraag: wat voelt ze nou? En wat is gespeeld? Want Jackie is voornamelijk een uitstekende pr-dame die haar imago en dat van de Kennedy’s voorop stelde.

Alle ingrediënten voor een dramatische film zijn er: een moord, Jackie die JFK’s hersenen bij elkaar hield met haar handen na de moord, het bebloede, roze Chanel pakje. Maar Jackie is niet iemand waarmee je medelijden hebt. Jackie was een powervrouw. Die koste wat kost zou krijgen wat ze wilde. En daarom bij deze film geen tranen. Geen gesnotter.

Oordeel

De film is prachtig gemaakt. Als je iets wil leren over de Amerikaanse geschiedenis, dan is het zeker een vermakelijke film om te kijken. En als je wilt leren over pr of als je iets wilt meepikken van Jackies gevoel voor stijl dan is dit ook een aanrader.

Maar als je geroerd wil worden. Als je je hart wilt voelen breken, vanwege het immense verdriet. Als je wilt voelen hoe het is om te rouwen, terwijl je sterk in je schoenen moet blijven staan en wilt ervaren hoe heftig dat wel niet is. Tja, dan zal die wens bij deze film niet worden ingelost. Jackie is geen melodrama.

Zin om wél te huilen? Kijk dan dit: Demain tout commence: Een film voor iedereen die moest huilen én lachen bij Intouchables

Reageer op artikel:
Yas keek Jackie: Een film over de krachtige en prachtige First Lady na de moord op JFK
Sluiten