Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 26 mrt 2017

Yas keek Moonlight: De film met 3 Oscars hakt er flink in

Yasmine zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je Moonlight wilt zien of net zo goed kunt skippen.

Goed, Moonlight heeft natuurlijk drie Oscars gewonnen, waaronder die voor Beste Film van het jaar. Voor sommige mensen is dat alleen al genoeg om naar de bioscoop te rennen. Maar als je geen waarde hecht aan prijzen en wel aan het oordeel van een Beautify meisje dat films kijken gewoon leuk vindt, lees dan vooral verder.

Het verhaal

Moonlight gaat over Chiron, die opgroeit in de zwarte achterstandswijk van Miami, Liberty City. In de film zie je Chiron – bijnaam Little – in drie levensfases;

1) Als hij tien is en erachter komt dat zijn moeder verslaafd is aan crack en mannen meeneemt naar haar roodverlichte kamer.

2) Als puber, als Chiron gepest en in elkaar getrapt wordt omdat ‘ie stil is en verlegen, omdat ‘ie een buitenbeentje is en de andere kinderen denken dat hij homoseksueel is.

3) En tenslotte zie je hem als volwassen man.

Chiron worstelt met zijn geaardheid. De wereld waarin hij leeft is hard en gay zijn is niet iets wat getolereerd wordt in de achterstandsbuurt. Maar dan wordt hij verliefd op zijn enige vriend Kevin en wordt alles nóg ingewikkelder.

Moonlight kreeg drie Oscars, en terecht

Je herinnert je waarschijnlijk nog wel het Oscar-debacle. Bij de uitreiking, eind februari, leek het bijna of La La Land naar huis ging met de Oscar voor de Beste Film, maar het bleek toch Moonlight.

En hoewel La La Land zeker de moeite waard is om te kijken, ben ik toch blij dat het Moonlight is geworden. Wat is het geweldig dat de film nog twee beeldjes mee naar huis mocht nemen. Want man man, dit is een aangrijpend drama.

Het is een film die in je kruipt. Het is rauw. Het is realistisch. En het is droevig en hoopvol tegelijkertijd. Al is het ook weer geen standaard huilfilm. Bij mij rolde de eerste traan pas over mijn wangen toen de aftiteling begon. Het was alsof ik ineens een klap had gekregen. Bam.

Oordeel

Moonlight raakt je diep. Het is een film die diep in je ziel hakt. Ook al ben je zelf niet zwart. Ook al ben je zelf niet homoseksueel. Ook al ben je niet opgegroeid in een arme achterstandswijk zonder warm water. Ook al had je wel een vader en was je moeder niet drugsverslaafd. Ook al ben je zelf een vrouw. Kortom, ook al herken je jezelf helemaal niet in de hoofdpersoon, je voelt zijn pijn. En zijn struggle naar wie hij is en wie hij wil zijn.

Dat laatste kan wel herkenbaar zijn: wanneer weet je echt wie je bent, wie je wilt zijn? En hoe kijken anderen dan tegen je aan? Je blijft er over nadenken.

Kijken dus.

Ook deze aangrijpende film viel in de prijzen bij de Oscars: Yas keek Manchester by the sea: Een film waar je nog dagen van ondersteboven zult zijn

Reageer op artikel:
Yas keek Moonlight: De film met 3 Oscars hakt er flink in
Sluiten