Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 11 mei 2017

Yas keek the Circle: Een film voor iedereen die verslaafd is aan z’n telefoon

Yasmine (Yas voor intimi) zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je the Circle wilt zien of net zo goed kunt skippen.

Misschien moet ik me even opnieuw voorstellen. Hoi, ik ben Yasmine en ik ben verslaafd aan social media. Eigenlijk zit ik de hele dag door wel op Facebook (ook om dingen op Beautify’s account te posten, maar toch). En iedere vrije seconde die ik heb, breng ik door op Instagram. Ik volg een veel te grote hoeveelheid mensen en toch komt regelmatig voor dat ik Instagram ‘uit’ heb.

Ik Insta (ja het is een werkwoord, ik Insta, jij Instaat, ik Insta-de) zelfs als nevenactiviteit. Als ik een serie of film kijk, heb ik m’n telefoon standaard in mijn hand. Als ik aan het fietsen ben (ja mam, dat is gevaarlijk, weet ik) scroll ik door mijn feed. En iedere seconde dat ik ook maar ergens op moet wachten kijk ik naar Stories.

En ik weet wel dat bedrijven daardoor alles van mij weten. Facebook is eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp dus Mark Zuckerberg weet waarschijnlijk meer over mij dan mijn vriendinnen. Maar maak ik me daar druk om? Nee, niet echt. En juist daarom is de film the Circle een must see.

Het verhaal

Het kan zijn dat je van the Circle hebt gehoord of dat je het verhaal al kent. Het was namelijk eerst een boek, geschreven door Dave Eggers. Ik las dit boek twee jaar geleden en het bleef maar door mijn hoofd spoken.

The Circle gaat over een jonge vrouw, Mae Holland. Ze vindt haar droombaan bij the Circle, een social media bedrijf wat lijkt op een combinatie van Facebook, Apple en Google. Het is niet zo maar een bedrijf, het is een fantastisch bedrijf om voor te werken. Er zijn concerten, er zijn topkoks, alles is er en je wilt eigenlijk nooit meer naar huis.

Maar bij the Circle slaan ze door. De eigenaren streven er namelijk naar dat iedereen volledig ‘transparant’ is. Waarmee ze bedoelen dat je werkelijk álles deelt online. En dat zou het einde van het begrip privacy betekenen.
Mae wordt telkens eens stukje verder in deze wereld gezogen.

The Circle laat een een angstaanjagende toekomst zien

Je denkt misschien dat het allemaal wel meevalt met wat je in de film te zien krijgt. Maar het enge is juist dat het allemaal angstaanjagend echt zou kunnen zijn. Misschien is dit wel onze toekomst en dat is toch iets om over na te denken.

Toch is het vooral gewoon een heel leuke film om te kijken. Niet belerend of te overdreven waarschuwend. Gewoon een vermakelijk verhaal over een jonge, ambitieuze vrouw (gespeeld door Emma Watson) die het goede wil doen.

Conclusie

Je wil ‘m zien, want het gaat over iets waar je zelf deel van uitmaakt, namelijk social media. En hoe eng het ook lijkt, wat er in de film gebeurt zou écht kunnen.

Maar lees vooral ook het boek. Is leuk. En beter en spannender dan de film eigenlijk.

Ps. Nog even over de Insta verslaving, volg je Beautify magazine al? Je kunt mij ook persoonlijk volgen. Vind ik leuk <3

Lees ook: Yas keek Voor elkaar gemaakt: Een hilarische film vol met heerlijke flauwe humor

Reageer op artikel:
Yas keek the Circle: Een film voor iedereen die verslaafd is aan z’n telefoon
Sluiten