Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 1 mrt 2018

Haha heb jij zelfspot? Dan ben je gelukkiger én zelfverzekerder

Sommige mensen denken misschien dat jij een laag zelfbeeld hebt. Omdat je graag grapjes over jezelf maakt en jezelf te kakken zet. Maar dat is helemaal niet waar. Wist jij natuurlijk allang. En nu is het ook bewezen: mensen met zelfspot zijn namelijk psychisch heel gezond.

Mensen lachen altijd hartelijk om jou grapjes. Maar af en toe is er iemand die zegt dat je jezelf niet zo belachelijk moet maken. Iemand die denkt dat jij heel onzeker bent en een laag zelfbeeld hebt. Maar nee, dat is helemaal niet waar. Jij bent juist psychisch heel gezond. Je bent zelfs gelukkiger en zelfverzekerder.

Zelfspot? Dan ben je gelukkiger en zelfverzekerder

Dat blijkt allemaal uit nieuw onderzoek. De wetenschappers keken naar 1000 Spanjaarden tussen de 18 en 65 jaar. Ze analyseerden hun humor en stelden vragen over hun psychologisch welzijn, geluk en gezelligheid.

Wat bleek? Hoe meer zelfspot, hoe beter je mentaal in orde bent. De deelnemers met zelfspot bleken namelijk gelukkiger en zelfverzekerder.

Onderzoeker Jorge Torres Marín: ’We hebben gemerkt dat mensen die regelmatig met zichzelf lachen, ook hogere scores halen voor hun psychologisch welzijn. Ze zijn met andere woorden gelukkiger, zelfzekerder en vaker ook socialer.’

Kun jij om jezelf lachen? En lachen anderen om jou? Dan is dat een goede zaak. Je bent happier en je bent socialer. Win-win.

Reageer op artikel:
Haha heb jij zelfspot? Dan ben je gelukkiger én zelfverzekerder
Sluiten