Lisanne de Jager
Lisanne de Jager Life 5 april 2019

Zenuwachtig voor een sollicitatie of voor die leuke date? Deze tips helpen je om er vanaf te komen

Wat is jouw zenuwtrekje? Bijt jij graag nagels, tik je met je been of krijg je zweethandjes? Wat het ook is, iedereen is weleens zenuwachtig, of het nu is voor een presentatie, sollicitatie of die ene leuke date. Met deze tips lukt het in ieder geval om je zenuwen onder controle te krijgen.

We zijn best wel vaak bang dat we falen. Al is het voor iets kleins. Gelukkig hebben wij tips voor je verzameld om zelfverzekerder en rustig over te komen.

4 tips waarmee je vanaf nu eens stuk minder zenuwachtig bent

Binnenkort iets spannends op de planning? Of het nu een drankje doen met die crush waar je al een tijdje mee praat is of spannend sollicitatiegesprek. In ieder geval ben je zenuwachtig en daar wil je vanaf. Zeer begrijpelijk en wij helpen je daarom graag een handje mee.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt super voor de hand liggend en dat is ook het ook wel een beetje. Maar toch is deze tip super belangrijk. Als je weet wat je wil vertellen dan sta je er al een stuk zelfverzekerder. Probeer bijvoorbeeld de eerste zinnen uit je hoofd te leren. Zo weet je precies hoe je gaat beginnen en het begin is vaak het spannendst. Wanneer je eenmaal op gang bent, voel je vaak dat het wat natuurlijker gaat, en gaat het verhaal meer vanzelf.

2. Weet wat je te wachten staat

Ook kan het enorm helpen om van te voren even een bezoekje te nemen aan de locatie. Hoeveel ruimte heb je? Welke materialen kan je gebruiken wanneer je een presentatie geeft. Heb je een sollicitatie dan is het natuurlijk een beetje gek om van te voren alvast een kijkje te nemen. Maar door onze grote vriend Google kom je ook al veel te weten.

3. Geloof in wat jij te bieden hebt

Het wordt natuurlijk lastig om iemand anders te overtuigen als je niet in jezelf gelooft. Probeer dus al je sterke kanten te benadrukken en weet wat jij waard bent. Wees optimistisch en ga open-minded het gesprek in. Als je van te voren er al vanuit gaat dat je het niet gaat krijgen dan helpt dit natuurlijk niet mee.

4. Sla bananen in

Bananen zitten namelijk vol met vitamine B en dat helpt je om gelukshormonen aan te maken. Ook bevatten bananen veel kalium en dat heeft weer een bloeddrukverlagend effect. Met andere woorden: je wordt er zen en happy van.

5. Lekker lachen

Laat die tanden maar zien, want lachen helpt dus echt tegen de zenuwen. Door te lachen komen er stoffen vrij in je hersenen die de zenuwen verminderen. Zelfs als het geen oprechte lach is, helpt dit al mee. En bovendien zie je er gelijk een stuk vriendelijker en zelfverzekerder uit wanneer je met een glimlach binnenkomt.

Lees ook: Zo zorg je voor je lichaam als je je futloos voelt in stressvolle tijden

Reageer op artikel:
Zenuwachtig voor een sollicitatie of voor die leuke date? Deze tips helpen je om er vanaf te komen
Sluiten