Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 13 apr 2018

Zenuwachtig voor je date of sollicitatie? 6 x tips om je zenuwen onder controle te houden

Een presentatie geven, eindelijk een date hebben met die man waar je al maanden een oogje op hebt, een sollicitatiegesprek voeren of moeten afrijden. Dat zijn situaties waardoor je misselijk van de zenuwen kan worden. Wij geven je tips voor als je zenuwachtig bent, zodat je dag kan zeggen tegen zwetende oksels en trillende handen.

Kriebels in je buik, hoofdpijn, klamme handen en zweetoksels. Je kent het gevoel van zenuwachtig zijn waarschijnlijk wel. Het moment vlak voor je presentatie begint of vlak voor je gesprek, lijkt je maag alle kanten op te draaien en vraag je jezelf wanhopig af waarom je dit ook alweer ging doen.

Maar juist als je zenuwachtig bent, weet je zeker dat je iets écht wil. Als die baan je niet geweldig leek, dan was je ook niet nerveus. Toch wil je liever rustig zijn en zelfverzekerd overkomen. Die zenuwen zijn eigenlijk verrekte onhandig. Daarom geven wij tips.

1. Bereid je goed voor

Logisch natuurlijk, maar als je weet wat je wil zeggen, sta je écht zelfverzekerder in je schoenen. Stel je verschillende scenario’s en uitkomsten voor en heb een antwoord klaar voor al deze scenario’s. Als het moment daar is, denk dan ook even terug aan je voorbereiding. Je hebt alles gedaan wat je kon en je kunt dit.

2. Slaap voldoende

Oké, de dag voor je gaat afrijden of een sollicitatiegesprek hebt, doe je waarschijnlijk geen oog dicht. Snappen we. Ga het slapen dan ook niet forceren, dat gaat je niet helpen.

Zorg daarom dat je de dagen daarvoor wél op tijd in bed ligt. Voldoende uitgerust zijn helpt je namelijk om beter om te gaan met stress.

3. Voorkom zweten

Van de zenuwen kan het zweet je uitbreken. Geen fijn gevoel als je ineens klotsende oksels krijgt. Om over de zweetplekken nog maar te zwijgen. Dat maakt je namelijk weer onzeker en zo word je nog zenuwachtiger en ga je weer zweten. En nou ja, je begrijpt de vicieuze cirkel.

Waarom zweet je van stress en zenuwen? Dit komt doordat je hart sneller gaat kloppen en je bloedvaten zich vernauwen. Daarnaast maakt je lichaam zich klaar om te ‘vluchten’. Door dit alles stijgt je lichaamstemperatuur en ga je zweten, om zo weer af te koelen.

Zweet heb je dus nodig om je lichaam op temperatuur te houden. Logisch, maar wel vervelend, want je wil niet dat je met zweetplekken aan tafel zit of je presentatie geeft. Gebruik daarom een deodorant die je zekerheid biedt op droge oksels.

Als je last hebt van overmatig zweten – bijvoorbeeld omdat je zenuwachtig bent – is de Rexona Maximum Protection Roller de ideale deodorant. Je bent tot 48 uur lang beschermd tegen zweet door de hoogste zweetreductie. Zo blijf je fris, wat je ook doet. Hij zorgt ook nog voor je huid, want de deodorant bevat hydraterende bestanddelen. Dat is dan weer mooi meegenomen.

tips zenuwachtig zenuwen rexona zweten

4. Zorg voor afleiding

Kijk je favoriete serie, bel je mama even (maar praat dan niet de hele tijd over hoe zenuwachtig je bent) of ga een rondje hardlopen. Door te sporten kun je je gedachtes verzetten en raak je de zenuwen of stress een beetje kwijt.

Zolang je aan andere dingen denkt, denk je niet aan hoe gespannen je bent. Je zenuwen zullen daarom minder heftig worden.

5. Eet een banaan

Bananen zitten namelijk vol met vitamine B en dat helpt je om gelukshormonen aan te maken. Ook bevatten bananen veel kalium en dat heeft weer een bloeddrukverlagend effect. Met andere woorden: je wordt er zen en happy van.

6. Doe ademhalingsoefeningen

Van de zenuwen ga je ongemerkt sneller ademhalen. Maar dat is niet handig, want hierdoor neemt je hartslag toe en worden je zenuwen alleen maar erger.

Een ademhalingsoefening is daarom een uitkomst. Zo kun je je ademhaling weer onder controle krijgen. Adem zo diep mogelijk in zodat je borst helemaal uitzet. En adem dan lang uit. Hou het een paar minuten vol en je zult merken dat je hiervan rustiger wordt.

Met deze zes tips ben jij in controle, wat je ook doet.

Bonustip: Je kunt deo van Rexona kopen bij Kruidvat. Het is je redding in nerveuze tijden.

In samenwerking met Rexona

Reageer op artikel:
Zenuwachtig voor je date of sollicitatie? 6 x tips om je zenuwen onder controle te houden
Sluiten