Renée
Renée | LinkedIn Nieuws 25 apr 2018

Hé, het is oké om een zeurpiet te zijn: Je bent dan minder snel depressief

Ben jij het type glas halfleeg in plaats van halfvol? Maak je geen zorgen, hoewel je nog zó je best kunt doen om als optimist door het leven te gaan, kun je er soms nu eenmaal niets aan doen dat je zo bent. Blijf vooral maar lekker zeuren, want het verkleint je kans op een depressie.

Geintje, hoor. Maar het schijnt echt zo te zijn dat je als zeurpiet minder snel het label ‘depressief’ opgeplakt krijgt. Hoe zit dat?

Zeurpiet = minder snel depressief

Het is namelijk ook gewoon vervelend als het regent, terwijl je zo mooi je haar hebt gedaan. Of dat je je chocolade ijs op je witte skinny laat vallen. Natuurlijk vier je Koningsdag het liefst ergens waar het minstens 20 graden is en jij zonder jas buiten kunt lopen. En weet je wat: zeuren is oké.

Volgens de Amerikaanse psychologe Robin Kowalski van Clemson University is het namelijk zo slecht nog niet. Sterker nog, een zeurpiet zijn is misschien zelfs goed voor je gezondheid. Wat blijkt? Klagen leidt tot een beter humeur.

Lekker blijven klagen

Robin vertelt: ‘Klagen leidt tot een beter humeur. Wie alles opkropt zit uiteindelijk met een berg frustraties, met een woedeaanval als gevolg.’ Eerlijk, daar zit je waarschijnlijk ook niet helemaal op te wachten.

Het klinkt nog een beetje als een broodje aap verhaal, maar steeds meer psychologen scharen zich achter de onderzoeksresultaten. Wie weet werkt het dus tóch. Er is maar één manier om erachter te komen… door eens flink de zeurpiet uit te hangen.

Reageer op artikel:
Hé, het is oké om een zeurpiet te zijn: Je bent dan minder snel depressief
Sluiten