Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 22 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Zie je wel! Onderzoekers hebben de reden ontdekt waarom sokken altijd kwijt raken in de was

Ja, rustig maar. Je bent niet gek als je denkt dat er sokken verdwijnen in de was. Er is namelijk een heel logische reden voor al die eenzame sokken die hun maatje missen.
Het komt geregeld voor dat je nieuwe sokken koopt en dat na een tijdje blijkt dat er nog maar één roze sok is. En nog maar één gele. En dat is niet omdat er gaten in zaten en je je sokken hebt weggegooid. Nee, je hebt ze gewoon keurig in de was gedaan, maar nu zijn ze verdwenen.

Je bent niet de enige bij dit gebeurt. Sterker nog, volgens Samsung verdwijnen er gemiddeld vijftien sokken per jaar, per persoon. Wat je gevoel nu waarschijnlijk het beste uitdrukt: een emoji van een poppetje met opengesperde ogen, z’n mond geschrokken open en z’n handen op z’n wangen.

Vijf-tien sokken per jaar. Dat zijn zo’n 1264 sokken in een mensenleven. En dat kost bijna 4200 euro.

Hoe dat komt?

Onderzoekers kwamen erachter dat mensen vaak niet goed opletten als ze de was sorteren. Die ene grijze sok kan bij de gekleurde was én bij de donkere was. En volgens de onderzoekers vallen er ook vaak sokken achter radiatoren en meubels als ze aan het drogen zijn.

Kortom, je wasmachine eet dus géén sokken op. En je sokken gaan er ook niet zelf vandoor om ergens anders een gelukkiger leven te leiden. Jammer. Dat was een mooi verhaal geweest. Ben je echter wel benieuwd hoeveel sokken je kwijt gaat raken? Daar is een formule voor.

Zo bereken je hoeveel sokken er vandoor gaan

Voor het onderzoek ondervroegen de onderzoekers tweeduizend mensen in het Verenigd Koninkrijk. En daarna kwamen ze met een formule.

Kwijtrakende sokken index = (G+C) -(PxA)

Oké, dit gaan we even uitleggen.

De G staat voor de grootte van de was. Om dit te berekenen vermenigvuldig je het aantal personen in je huishouden, met het aantal wassen dat je draait in een week. Hoe groter je was, hoe groter de kans dat er iets kwijtraakt.

De C staat voor de complexiteit van de was. Hiervoor is het belangrijk om t weten hoeveel soorten was je huishouden doet in een week. Bijvoorbeeld: witte was, zwarte was, rode was. Dit vermenigvuldig je met het aantal sokken dat je wast in een week.

De P staat voor positiviteit. Eigenlijk komt het er op neer of je wel of geen zin hebt om de was te doen. Bedenk: op een schaal van één tot vijf, wat je gevoelens over wassen zijn. Eén is dan dat je het helemaal ruk vindt. Vijf betekent dat je het té gek vindt om de was te doen.

De A staat voor hoeveel aandacht je hebt voor het wasproces. Ben je erbij met je gedachten of zit je aan die knappe dude te denken? Doorzoek je alle broekzakken, rol je mouwen af, doe je je kleding binnenste buiten en rol je sokken uit?

Hopelijk ligt de uitkomst van de formule een beetje laag..

LEES OOK: 9 x dit maken we allemaal elke keer mee als we platzak zijn

Reageer op artikel:
Zie je wel! Onderzoekers hebben de reden ontdekt waarom sokken altijd kwijt raken in de was
Sluiten