Zie je wel! Voor tien uur ’s ochtends werken ís een marteling

Troostrijk nieuws voor iedereen die het iedere dag weer een worsteling vindt om op te staan. Voor iedereen die het liefst uren zou door snoozen - oké, liever gewoon doorslapen natuurlijk - en voor iedereen die zich na het opstaan een zombie voelt. De wetenschap is het namelijk met je eens. Ja, vroeg opstaan ís een marteling.

Als het aan doctor Paul Kelley van de universiteit van Oxford ligt, hoeft niemand meer voor dag en dauw op te staan. En is de tijd dat je de eerste uren op je werk met een resting bitch face sprintjes naar de koffieautomaat trekt, voorbij. Wij kunnen alleen maar denken: drie keer hoera!

De wetenschapper vindt namelijk dat werken van 9 tot 5 buitengewoon ongezond is. Sterker nog, hij vindt het een vorm van marteling. Ha! Dachten we het niet?

Vroeg opstaan ís een marteling

Het komt door onze biologische klok. Het werkt zo: kinderen zijn vaak afgrijselijk vroeg wakker. Maar tot hun twintigste worden ze steeds meer een avondmens. Dat blijven ze tot ze ongeveer vijfenvijftig jaar zijn.

Als je gedwongen wordt om vroeg op te staan en te beginnen met werken, heb je daarom eigenlijk constant een soort jetlag. Je hebt een chronisch slaaptekort.

De oplossing: nooit meer voor tien uur ’s ochtends werken. Want dat ritme past veel beter bij ons. ‘Je organen houden zich aan een ander ritme en je vraagt hen zich twee of drie uur aan te passen. Dat lukt niet. Dit probleem stelt zich wereldwijd. Iedereen lijdt eronder en het is nergens voor nodig,’ zegt Paul Kelley tegen het AD.

Wij kunnen dit alleen maar toejuichen. Maareh, dan moeten we misschien niet nóg later naar bed gaan…

LEES OOK: Score! Avondmensen blijken slimmer én ze verdienen meer geld

Reageer op artikel:
Zie je wel! Voor tien uur ’s ochtends werken ís een marteling
Sluiten