Ook ziekjes? Dit is waarom deze week iedereen verkouden is

Of we het nu willen geloven of niet, de herfst lijkt officieel van start te zijn gegaan. Dat merken we ook aan onze gezondheid. Voel jij je ook niet zo lekker? Wij weten de reden waarom we massaal verkouden worden deze week.

Iedereen verkouden

Afgelopen weekend kwam het al met bakken uit de lucht vallen en dat merken we ook aan onze gezondheid. Deze week worden we massaal verkouden en grieperig en dat is niet zonder reden. Yale University heeft onderzoek gedaan naar waarom we in de herfst allemaal meteen grijpen naar de zakdoeken en neusspray.

Een virus

We weten dat veel mensen griep krijgen in de herfst en dat gooien we allemaal op het weer. Dat is logisch en terecht, maar wisten we al waarom het weer zo’n impact heeft op onze gezondheid?

Het onderzoek van Yale toont aan dat we verkouden en ziek worden door het rhinovirus. Het rhino wattes? Dit virus gebruikt weersveranderingen zoals die tijdens de herfst om ons lichaam stiekem binnen te dringen. Daarnaast gebruikt dit virus ook stress om ons ziek te maken.

Nu weet je waarschijnlijk dat je van die kleine soldaatjes in je lichaam hebt zitten die met al hun kracht vechten tegen virussen en bacteriën: epitheelcellen. Deze voorkomen normaal gesproken inderdaad dat je ziek wordt.

Dit is de reden dat je altijd verkouden bent door slecht weer

Maar ondanks dat die cellen zo sterk zijn, zijn ze maar in staat om één ding tegelijk te doen. Het vieze, vochtige, druilerige herfstweer zorgt ervoor dat deze epitheelcellen een stressreactie ervaren. En dat betekent dus dat het rhinovirus stiekem naar binnen dringt en je ziek maakt.

De onderzoekers bij Yale hebben geconstateerd dat deze cellen de belangrijkste barrière vormen tegen bacteriën. Dus na een paar regenbuien ontstaat er al een heel leger aan verkouden mensen. Eigenlijk is het dus heel logisch dat je in de herfst ziek bent.

Roken is ook een boosdoener

Er zijn meer dingen die een stressreactie bij de epitheelcellen veroorzaken. Naast het weer, is roken ook een boosdoener. Door het roken van een paar sigaretten ontstaat er bij de epitheelcellen in de longen ook een stressreactie. Laat die peukjes dus maar in de winkel liggen.

Dus, wat nu? Zorg ervoor dat je in deze periode lekker gezond eet en misschien een paar vitaminepillen neemt. Op die manier zijn je cellen in ieder geval in topconditie, mocht het herfstweer ineens weer toeslaan.

Dit vind je ook leuk om te lezen:

Verkouden? Dit eten en drinken geeft je immuunsysteem een enorme boost

Libelle

Reageer op artikel:
Ook ziekjes? Dit is waarom deze week iedereen verkouden is
Sluiten