Zijn gluten nou echt ongezonde dikmakers? Dit is eindelijk de waarheid

Gluten, ze zouden slecht voor je zijn. Je zou er buikpijn van krijgen. En als je ze niet meer neemt, zou je afvallen. Maar is dat echt waar? Of is het slechts een hype, een dieetgril? Wij zochten het uit.

Bij een presentatie van nieuwe glutenvrije producten van Schär, spraken we Katrien Wellens, voedingsdeskundige en gespecialiseerd in coeliakie en glutenvrij eten. Want zijn gluten echt de duivel? En als je ze niet meer eet, krijg je dan een killerbody?

Wat zijn gluten?
Katrien: ‘Gluten zijn een eiwit. Het zit vooral in tarwe, rogge, gers, spelt en kamut. Ook haver is vaak niet glutenvrij, omdat het meestal in aanraking is geweest met tarwe.

Vermijd meelproducten als brood, crackers, koekjes, taart en gebak, maar ook pasta als je glutenvrij wilt eten.

Sommige producten zijn van nature glutenvrij, zoals rijst, pasta, aardappelen, fruit en groente, zuivel, zuivere vleesbronnen – dus niet bereide vleessoorten – vis en eieren. Ook onbewerkte noten en peulvruchten zijn glutenvrij. Let wel op dat er bij de bereiding geen gluten zijn toegevoegd.’

Waarom zou je glutenvrij eten?
‘Als je een tarweallergie hebt, coeliakie of een glutenintolerantie moet je een glutenvrij dieet volgen.’

Wat is coeliakie?
‘Een chronische ontsteking aan hun blinde darm, door het eten van gluten. Je bent overgevoelig voor het eiwit gluten. Hierdoor kunnen vitamines en mineralen veel minder goed opgenomen worden. Als je coeliakie hebt en toch producten met gluten eet, krijg je last van buikpijn, krampen, diarree, een opgeblazen gevoel of constipatie. Maar ook vage klachten als vermoeidheid, omdat je tekorten hebt aan vitamines en mineralen en minder uithoudingsvermogen.’

Het is iets anders dan een tarweallergie?
‘Ja, coeliakie is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem reageert niet goed op lichaamseigen stoffen. Het is geen allergie, want bij een allergie reageert het immuunsysteem op externe factoren.’

En mensen die toch buikpijn krijgen maar geen coeliakie of tarweallergie hebben?
‘De laatste jaren wordt veel onderzoek gedaan naar glutensensitiviteit. Je kunt dan ook last hebben van buikpijn, krampen en constipatie. Maar ook gewrichtspijn of hoofdpijn, terwijl je dan geen tarweallergie of coeliakie hebt. We merken dat als deze mensen zes weken glutenvrij gaan eten, ze veel minder klachten hebben. Als we de gluten weer gaan invoeren, krijgen ze de klachten weer terug.’

En – misschien wel de hamvraag – kun je afvallen van glutenvrij eten?
‘Als je glutenvrij eet terwijl je gezond bent – en je blijft gevarieerd eten – dan kan het geen kwaad. Maar je zult er geen gezondheidsvoordelen van ondervinden. En nee, je zult niet afvallen. In glutenvrije taarten zitten namelijk ook gewoon calorieën.’

Hm, misschien dat minder gluten eten je kan helpen met gezondere keuzes maken – fruit als snack in plaats van koekjes – maar afvallen doe je er niet van. Toch goed om te weten.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je dit misschien ook lezen: 7 tips voor als je een sportdip hebt en weer wilt gaan sportensportdip

Reageer op artikel:
Zijn gluten nou echt ongezonde dikmakers? Dit is eindelijk de waarheid
Sluiten