wpk-admin
wpk-admin Life 3 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo duurt je weekend langer (of zo lijkt het in ieder geval)

Vijf dagen werk, twee dagen weekend. Tenzij je parttime werkt natuurlijk, maar dat terzijde. Hoe je het ook wendt of keert, dit is nou eenmaal het systeem waar wij in werken.

Hierbij komt dat we vaak op zondagavond ons al aan het voorbereiden zijn op de werkweek die eraan zit te komen. Als het niet mentaal is, dan is het nuttig. We bakken een bananenbrood dat we voor de komende week als tussendoortje mee kunnen nemen. We lakken alvast onze nagels zodat we er verzorgd uitzien of we werken stiekem alvast wat mailtjes weg zodat we de maandag net iets minder gestrest beginnen. Toch zonde van die laatste paar uurtjes van je weekend.

Zo voelt het weekend langer

Hoe kun je ervoor zorgen dat je weekend zo lang mogelijk voelt? Helaas is er nog geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je terug in de tijd kan of een uurtje (of twee) kunt toevoegen. Maar volgens neurowetenschapper en professor aan Stanford University, David Eagleman, kunnen we het weekend gevoelsmatig wel rekken. Hoe? Door nieuwe dingen te ondernemen of je in nieuwe omgevingen te bevinden.

Wanneer je met je bestie gaat afspreken, en de hele dag samen gaat eten #bestdayever #beautify #beautifymagazine

86 Likes, 1 Comments – Beautify (@beautifymagazine) on Instagram: “Wanneer je met je bestie gaat afspreken, en de hele dag samen gaat eten #bestdayever #beautify…”

Zo schrijft hij in het boek The Brain: The Story of You: “Als je iets nieuws ervaart, lijkt het langer te duren.” Dit is omdat je meer gefocust bent op het verzamelen van de onbekende ervaringen, om zo nieuwe herinneringen te creëren.

Doe nieuwe dingen

Dit kan ook direct gelinkt worden aan het gevoel dat hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij gaat. Dat komt omdat kinderen heel vaak dingen voor het eerst doen, en dat allemaal moeten verwerken of een plekje moeten geven. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans is dat je iets voor het eerst ervaart. En daarom lijkt de tijd opeens te versnellen.

Het is dus een goed idee om dit weekend nieuwe dingen te gaan doen. Ga naar een nieuw restaurant of bezoek een nieuwe stad. Nu kan het zo zijn dat tijdens het weekend zelf het niet per se langzamer lijkt te gaan, maar het geldt vooral achteraf. Als je maandag weer op kantoor zit en aan je weekend denkt, dat gevuld was met allemaal nieuwe avonturen en ontdekkingen, zal het langer aanvoelen dan een weekend dat je op de bank hebt gespendeerd. Maar, zoals ze zeggen, time flies when you’re having fun, wat er dan weer voor kan zorgen dat het weekend in real time korter lijkt.

Je kunt er dus voor kiezen om een rustig en minder avontuurlijk weekend te hebben, en daardoor het gevoel hebben dat het langer duurt. Of je gaat op ontdekkingstocht en plukt daar achteraf de vruchten van.

Reageer op artikel:
Zo duurt je weekend langer (of zo lijkt het in ieder geval)
Sluiten