Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 5 dec 2015

Zo fijn: dit is waarom je sterker en zelfverzekerder bent na een break-up

Misschien is de wereld nu een donkere, zwarte plek. Misschien lach je wel als een vriendin of collega een grap maakt, maar is er altijd die wolk die boven je hangt. Break-ups zijn zwaar, moeilijk en intens verdrietig. Maar het goede nieuws is, het wordt altijd beter.

Je kwelt jezelf door aan alle fijne momenten te denken die jullie samen hadden. Aan jullie vakanties, etentjes, hoe hij je verraste met kleine dingen, hoe hij teder een kus op je voorhoofd gaf. Je denkt terug aan hoe jullie elkaar hebben ontmoet. Aan dat jullie elkaar steeds leuker vonden en elkaar wel konden opeten. De eerste keer dat hij in je bed lag.

Je dacht dat je de rest van je leven met hem zou delen, maar op één of andere manier is dat niet gelukt. Of hij er nou een einde aan heeft gemaakt, of dat jij hebt gezegd dat je het niet meer ziet zitten of dat jullie samen hebben besloten dat de koek op is: je zult je toekomstbeeld bij moeten stellen. En dat is eng, doodeng. Want het idee dat je al die tijd had, blijkt ineens in rook op te gaan. En bovendien: wie verzekert je dat er iemand langs komt die beter bij je past?

Je kunt dit aan, echt

Ook al denk je nu dat je ten onder zult gaan aan het verdriet en het vreselijke gevoel dat je van binnen opeet, je kunt dit aan. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Ons brein is gemaakt om te dealen met verlies, concludeerden onderzoekers van de Saint Louis University. Dat betekent: de pijn zal minder worden met de tijd en er is altijd, áltijd licht aan het einde van de tunnel. Volgens de onderzoekers probeer je wel eerst om de oude partner en zijn liefde terug te winnen, maar als dat niet werkt dan corrigeren de hersenen je emoties en gedrag op zo’n manier dat je weer open zult staan voor nieuwe mensen en relaties.

We zeggen niet dat het makkelijk is. En ook niet dat het morgen allemaal voorbij zal zijn. Maar misschien ook wel. Misschien kom je morgen bij een feestje iemand tegen waar je je onmiddellijk toe aangetrokken voelt. Je weet het nooit zeker, maar de mogelijkheid is er echt.

Het wordt beter

Geef het tijd en het wordt beter. Beter zelfs dan tijdens je relatie. Uit onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Personal Relationships, blijkt dat mensen gemiddeld op vijf verschillende manieren persoonlijke groei ervaren nadat hun relatie uit gaat. Je voelt je na een breuk bijvoorbeeld zelfverzekerder, onafhankelijker en meer verbonden met je familie en vrienden. Vrouwen rapporteerden meer groei dan mannen.

Misschien lukt het nu nog niet, maar ooit zie je deze split als een positieve omslag in je leven.

LEES OOK: 5 tekenen dat je het veel beter doet dan dat je zelf denkt</em>

Reageer op artikel:
Zo fijn: dit is waarom je sterker en zelfverzekerder bent na een break-up
Sluiten