Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Zó kies je voor een zonnebrand die niet schadelijk is voor het milieu

We weten allemaal hoe belangrijk SPF is, óók als de zon niet schijnt. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar welke zonnebrand je op je smeert, helemaal als je vervolgens de zee in gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er jaarlijks zo’n 14.000 ton zonnebrandcrème in de zee terechtkomt. En dát kan weer leiden tot het bleken van koraalriffen in de oceaan (waardoor de riffen kunnen afsterven), wat weer gevolgen heeft voor het hele ecosysteem.

Je begrijpt, het is meer dan nodig om je te verdiepen in welke zonnebrand je het beste kunt kiezen zodat je je huid beschermt, maar het niet schadelijk is voor het milieu.

Zonnebrand die niet schadelijk is voor het milieu

Uit vele onderzoeken blijkt dat sommige UV-filters en andere ingrediënten in zonnebrand van invloed kunnen zijn op het leven in de zee. Niet alleen voor plankton, koraal en kleine zeedieren, het kan zich óók opstapelen in de voedselketen.

En dat terwijl zonnebrand wel essentieel is om onze huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Niet smeren is geen optie, maar hoe kies je nou voor een zonnebrandcrème die niet schadelijk is voor het milieu?

1. Verschillende uv-filters

Er bestaan tegenwoordig heel wat zonnebrandcrèmes die geen schadelijke ingrediënten bevatten zoals chemische UV-filters. Ingrediënten als octinoxaat en oxybenzone zijn ingrediënten die je beter kunt vermijden omdat ze koraalverbleking kunnen veroorzaken. Hier vind je een handige lijst van ingrediënten die je het beste kunt vermijden.

Welke ingrediënten zijn dan wel oké? Dat zijn zogeheten minerale UV-filters, zoals zinkoxide en titaniumoxide. Het verschil tussen chemische UV-filters en minerale UV-filters zit hem in het feit dat chemische filters UV-straling absorberen, omzetten in hitte en het vervolgens weer loslaten. Minerale of fysische filters blijven op het oppervlak van je huid zitten, weerkaatsen het zonlicht en daarmee ook de UV-straling.

2. Een lotion of een spray?

Er zijn verschillende soorten zonnebrand, van een spray tot een lotion en roller. Hoewel je misschien vooral uit praktische overwegingen een variant kiest, is het ook verstandig om te kijken naar welke variant schadelijker is voor het milieu.

In dat geval kun je beter voor een lotion kiezen dan voor een spray. Dat heeft alles te maken met het feit dat wanneer je sprayt, de zonnebrandcrème op het zand en op je lichaam terechtkomt waarmee je vervolgens in de zee gaat.

3. Let ook op de verpakking

Naar de ingrediënten van een zonnebrand kijken is één ding, maar vergeet de verpakking niet. Jaarlijks komt er zo’n acht miljoen ton plastic(!!) in de oceaan terecht, mede dankzij zonnebrandflessen. Kies daarom liever voor recyclebare verpakkingen.

4. UV-kleding

Hoewel zonnebrandcrème een echte must is, kun je ook overwegen om uv-werende kleding te dragen. Misschien niet zo handig voor de tan lines, maar wel beter voor het milieu. Door uv-werende kleding te dragen heb je namelijk minder zonnebrandcrème nodig.

Psst, wedden dat je deze vijf dingen over SPF ook nog niet wist?

Reageer op artikel:
Zó kies je voor een zonnebrand die niet schadelijk is voor het milieu
Sluiten